ondernemers

MIG en TIG lassen, wat is precies het verschil? *


Lassen is een vandaag de dag een cruciale techniek in de metaalbewerking. Binnen de wereld van het lassen zijn MIG (Metal Inert Gas) en TIG (Tungsten Inert Gas) twee veelgebruikte methoden die elk hun unieke eigenschappen en toepassingen hebben. In dit artikel duiken we dieper in op het verschil tussen MIG en TIG lassen.

Het verschil tussen MIG en TIG lassen.

Wil je een MIG MAG lasapparaat kopen of ben je meer geïnteresseerd in een TIG lasapparaat? Lees verder wat je moet weten.

Wat is MIG lassen?

MIG lassen, ook wel draadlassen genoemd, maakt gebruik van een metalen draad die als elektrode fungeert. Een beschermend gas, meestal argon of een mengsel van argon en koolstofdioxide, wordt gebruikt om het lasgebied te beschermen tegen ongewenste verontreinigingen. Een van de belangrijkste voordelen van MIG lassen is de snelheid en efficiëntie ervan. Het is een geschikte keuze voor projecten met grote oppervlakken en waar hoge lassnelheid gewenst is. MIG lassen staat bekend om zijn gebruiksgemak en is daarom populair bij zowel beginnende als ervaren lassers. 

TIG Lassen: De Kunst van Precisie

TIG lassen daarentegen is een meer gespecialiseerde lastechniek die precisie en vakmanschap vereist. Tungsten, een niet-smeltbare elektrode, wordt gebruikt om het lasproces te leiden. Een aparte toevoeging van metaal wordt handmatig toegevoegd aan het smeltbad, wat resulteert in een nauwkeurige lasnaad.

Een opvallend kenmerk van TIG lassen is de mogelijkheid om verschillende metalen te lassen, inclusief exotische legeringen, met een hoge mate van controle over het lasproces. Dit maakt het ideaal voor fijn werk en situaties waarin de kwaliteit van de las van het grootste belang is, zoals bij het lassen van roestvrij staal of aluminium.

TIG MIG lassen verschil

Lassen wordt bijvoorbeeld toegepast bij bouwstructuren in grote gebouwen.

De keuze tussen MIG of TIG lassen hangt sterk af van de specifieke toepassing en de vereisten van het project. MIG lassen is bij uitstek geschikt voor grootschalige productieomgevingen, zoals in de auto-industrie, waar snelheid en efficiëntie de boventoon voeren. Het wordt ook vaak gebruikt voor het lassen van dikke metalen, zoals in de bouw van structuren.

Aan de andere kant blinkt TIG lassen uit in situaties waarin precisie en controle over het lasproces cruciaal zijn. Dit maakt het ideaal voor kunstenaars, sieradenmakers en het lassen van dunne materialen waarbij esthetiek en kwaliteit van het eindproduct van groot belang zijn. 

Samenvoeging van Krachten: MIG/TIG Combinaties

In sommige gevallen wordt een hybride aanpak toegepast waarbij zowel MIG als TIG lassen worden gecombineerd. Dit stelt lassers in staat om zowel snelheid als precisie te benutten, afhankelijk van de specifieke eisen van verschillende delen van een project. 

Conclusie: Kies de Juiste Tool voor de Klus

MIG TIG lassen verschil? Beide technieken hebben hun eigen plaats in de wereld van metaalbewerking. Het is van essentieel belang voor lassers om de specifieke eisen van hun project te begrijpen en de juiste lastechniek te kiezen om een duurzame, efficiënte en hoogwaardige lasverbinding te garanderen. Het verschil tussen MIG en TIG lassen biedt een scala aan mogelijkheden, waardoor lassers de tools hebben om zich aan te passen aan diverse uitdagingen in de wereld van de metaalconstructie.

* Uitleg over dit bericht, de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u hier