ondernemers

Gemeente toont twee ontwerpen voor plein in Haaren


Een dag te laat, maar nu zijn ze zichtbaar: Twee nieuwe ontwerpen voor vervanging van het gemeentehuis in Haaren, voor een nieuw gebouw met woningen, winkels en een ontmoetingscentrum.

In de gemeenteberichten van afgelopen woensdag werd vermeld dat er op de voor dit project ingerichte project-website twee schetsen zichtbaar zouden zijn waaruit inwoners konden kiezen. Die beide ontwerpen waren echter nog niet op de betreffende website geplaatst. Na navraag door onze redactie werden ze alsnog geplaatst.

Indruk

Inwoners mogen hun mening geven over wat ze van de ontwerpen vinden. Dat kan ook in Den Domp, waar een tijdelijke presentatie is gerealiseerd. Twee architectenbureaus hebben een sfeerimpressie gemaakt. Deze impressies zijn het vertrekpunt van het ontwerptraject. Een jury neemt de indruk die inwoners afgeven mee in hun uiteindelijke keuze. In de jury zitten Stichting Gemeenschapsvoorzieningen Haaren (SGH), TBV Wonen en de gemeente. Zij beoordelen de kwaliteit van het ontwerp, de visie op duurzaamheid en het proces.

Verkeer

Wat niet wordt gevraagd, is waarom het oude gemeentehuis en het hagelnieuwe plein ├╝berhaupt vervangen moet worden. De gemeente heeft die keuze al gemaakt, ondanks dat er ook duidelijk geluiden zijn voor behoud van het huidige. Ook is in de impressies niet de inrichting van de omgeving te zien. Zo lieten eerdere schetsen zien dat het doorgaande verkeer door Haaren rondom het gebouw over de parkeerplaats voor de supermarkt wordt geleid. Hoe dat bij deze twee ontwerpen is, en de overige omgeving daarbij ingepast wordt, staat niet vermeld.

Hieronder de huidige situatie, en beide sfeerimpressies. Uw stem en mening kunt u hier (klik) geven.

Huidige plein, kerk en voormalige gemeentehuis (Bron: Gemeente Oisterwijk).

Ontwerp van De Architectenwerkgroep Tilburg (Bron: Gemeente Oisterwijk).

Ontwerp van De Twee Snoeken (Bron: Gemeente Oisterwijk).