Care Inn

Personenvervoer op carnavalswagens in Oisterwijk beperkt mogelijk


Personenvervoer op carnavalswagens: Wat mag wel en wat mag niet?

Er gelden voor de openbare weg regels, waarbinnen personenvervoer op een carnavalswagen niet past. Gemeenten maken soms uitzonderingen in belang van de – in dit geval – carnaval vierende inwoners. Op de openbare weg zijn in beginsel de bestuurders van de wagens verantwoordelijk, ook voor wat er achter hen op en aan die wagen gebeurt.

In het kort komen er drie onderwerpen aan bod die, naast uiteraard de algemeen geldende wetgeving en verkeersregels en de regels van de diverse evenementorganisaties, van belang zijn voor carnavalswagens en hun inzittenden. Het zijn:  alcohol, geluid en personenvervoer. Vorig jaar kreeg Gemeente Oisterwijk uit veiligheidsoverweging van de BOA’s, Politie en interne ambtenaar het advies geheel geen vervoer op carnavalswagens toe te staan, maar het college (burgemeester en wethouders) heeft daar onder strikte voorwaarden een uitzondering op gemaakt (klik). Een woordvoerder van het college geeft voor 2024 desgevraagd aan wat de mogelijkheden zijn.

Alcohol

Op een wagen meedoen aan de optocht is kei leuk! (Foto: Joris van der Pijll)

Het schenken van alcohol op de wagens is niet toegestaan. Organisaties mogen dus geen alcoholhoudende dranken aan de inzittenden aanbieden. Wel mogen deze inzittenden (mits 18+) zelf meegebrachte  alcohol nuttigen. De bestuurders op de wagen moeten ten alle tijde vrij zijn van alcohol of drugs.

Geluid

Tijdens de optochten en evenementen gelden de regels van de organisatie én de afspraken die na goedkeuring van de gemeente zijn vastgelegd in de evenementenvergunning. Veelal is geluid weergeven op die momenten toegestaan, maar met een maximum aan geluidsniveau (weergegeven in dB). In Oisterwijk is dat bijvoorbeeld vastgesteld op 80 dB. Buiten de optocht is geluid weergeven aan de buitenkant van de wagens geheel niet toegestaan. Muziek is wel toegestaan als de wagen rijdt, tot uiterlijk 23.00 uur en alleen via de binnenset van de wagen.

Personenvervoer

Personenvervoer op carnavalswagens is in beginsel geheel niet toegestaan. De door Gemeente Oisterwijk in uitzondering toegestane ritten zijn – via de kortst mogelijke route – van en naar vergunde evenementen binnen (dus niet buiten) onze gemeentegrenzen zijn wel toegestaan. Hiertoe kunnen zij ontheffing vragen bij de gemeente. Bij ritten naar andere gemeenten moet aldaar om een ontheffing worden gevraagd.

Gemeente Oisterwijk kan handhaven; de manier waarop is afhankelijk van de situatie.

Klik en lees meer over carnaval in onze dorpen!