ondernemers

Ook in Oisterwijk komen flitspalen bij spoorovergangen


Nog even langs de dalende spoorbomen rijden, terwijl de lichten van de spoorwegovergang al knipperen: Het was al niet toegestaan, maar nu kun je ook geflitst worden én een boete krijgen.

Afgesloten overweg; dus wachten (Bron Gemeente Oisterwijk).

Er worden al regelmatig boetes gegeven aan weggebruikers die het rode licht negeren, maar hiervoor waren boa’s op locatie nodig. De afgelopen periode werden flitscamera’s getest in Bunnik, nu gaan ze ook beboeten. Later worden de flitscamera’s ook op andere overwegen door het hele land geplaatst, waaronder in Oisterwijk, zo laat ProRail weten.

Nog te vaak rijden automobilisten, brommerrijders, vrachtwagen- en buschauffeurs volgens ProRail een spoorwegovergang over wanneer de rode lampen knipperen en de slagbomen sluiten. Om dit soort levensgevaarlijke acties een halt toe te roepen is ProRail in samenwerking met het Openbaar Ministerie gestart met het plaatsen van flitscamera’s bij spoorwegovergangen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft geld beschikbaar gesteld voor de flitscamera’s. Vanaf februari 2024 wordt ook gestart met de handhaving met flitscamera’s bij overwegen.

Levensgevaarlijk

Voor automobilisten, motorrijders en vrachtwagens is het boetebedrag maximaal 280 euro. Brom- en snorfietsen kunnen bij overtreding rekenen op een sanctie van 190 euro. Maar het schrijven van boetes is niet het doel, legt Harro Homan, regiodirecteur bij ProRail, uit: “Het negeren van de spoorweginstallatie leidt tot levensgevaarlijke situaties. We weten dat flitscamera’s dan werken: bij een eerdere proef in Hilversum is na een half jaar het aantal overtredingen met 50 procent afgenomen. Daar doen we het voor. De camera’s zorgen ervoor dat mensen hun gedrag veranderen. Zo wordt het spoor en de weg veiliger.”

Voor de overwegen zijn speciale camera’s nodig, die afgelopen periode getest zijn. Dit slimme camerasysteem analyseert de beelden en slaat bij een mogelijke overtreding de beelden op. De camerabeelden worden vervolgens bekeken door onze buitengewoon opsporingsambtenaren. Als een kenteken in beeld komt bij een overtreding, krijgt de bestuurder een bekeuring thuisgestuurd via het CJIB.

Nu staan er ook al camera’s bij overwegen in Oisterwijk, die dienen voor toezicht op afstand.