uitgelicht

Lezing en koor mengen zich over Russische Madame uit Heukelom


Op zondag 21 januari om 14.00 uur is er in De Schalm, Trappistinnentuin 77 in Berkel-Enschoteen lezing gecombineerd met koorzang over de Russische Madame uit Heukelom.

 

De Russische Madame

Anton van Dorp van Heemkundekring De Kleine Meijerij verzorgt een lezing over de ‘Russische Madame’ afgewisseld met liederen gezongen door het koor Zang en vriendschap. De Antonine Wilhelmine Eschauzier-Bersin (de ’Russische Madame’), afkomstig uit Letland, woonde van circa 1921 tot haar dood in 1941 in Heukelom en bouwde er villa Zonlicht aan het Baaneind. Zij was een markante en bemiddelde dame. Zij was sociaal en cultureel bewogen en roept bij velen in Heukelom, Berkel-Enschot en Oisterwijk nog steeds mooie herinneringen en verhalen op. Ze had personeel in dienst en beschikte ook over een rijtuig en een auto.

Muziek

Haar zoon André ontwikkelde zicht tot een bekende jazz-musicus. Madame was daarnaast beschermvrouwe van het Oisterwijkse koor Zang en Vriendschap. Dit koor bestaat in 2024 100 jaar en zal gelet op deze beide bijzondere aspecten daarom ook enkele liederen ten gehore brengen.

Toegang tot deze lezing die deel uit maakt van de culturele activiteiten van Stichting De Schalm (www.onskoningsoordcultureel.nl) is alleen mogelijk met tevoren gekochte kaarten via de website van Sociaal Cultureel Centrum De Schalm. Deze kosten € 10,00. Leden van De Kleine Meijerij krijgen € 5,00 korting door het ingeven van een speciale code. Deze is op aanvraag verkrijgbaar bij Anton van Dorp via a.m.i.van.dorp@hetnet.nl