ondernemers

Carnavallen in Kruikenstad *


Welkom in Kruikenstad, het bruisende hart van carnaval in Tilburg! Elk jaar transformeert Tilburg zich tot Kruikenstad, een plek waar traditie, cultuur en feestvreugde samenkomen. Als je van plan bent om dit unieke carnaval te ervaren, lees dan het onderstaande blog.

Wat is carnaval in Kruikenstad?

Carnaval in Kruikenstad is niet zomaar een feest; het is een diepgewortelde traditie die de hele stad tot leven brengt. De naam ‘Kruikenstad’ komt van de Tilburgse geschiedenis als textielstad, waar arbeiders hun urine in kruiken verzamelden voor gebruik in het verfproces. Tegenwoordig staat de naam symbool voor het unieke karakter van het Tilburgse carnaval, dat bekend staat om zijn hartelijke sfeer, kleurrijke parades en uitbundige feesten.

Kruikenstad kleding

Om het echte Kruikstadse DNA te omarmen is het aan te raden je uit te dossen in echte Kruikenstad kleding, namelijk de groen-oranje kleuren! Unne echte Kruik of Kruikin loopt rond met een groen-oranje sjaal!

Tips voor bezoekers

Waar te gaan: Begin je avontuur in de binnenstad, waar de straten gevuld zijn met feestgangers in kleurrijke kostuums. Mis ‘d’n opstoet’ niet, een hoogtepunt van het carnaval met praalwagens, muziek en dans.

Wat te dragen: Om echt op te gaan in de festiviteiten, draag iets groens en oranjes, de officiële kleuren van Kruikenstad. Een must-have is de traditionele ‘kiel’ versierd met Kruikenstad emblemen die de lokale folklore en humor weerspiegelen. Voor een uitgebreide selectie van carnavalskleding en accessoires, bezoek onze webshop.

Hoe volledig op te gaan in de festiviteiten: Wees niet bang om mee te zingen met de lokale carnavalsliederen en je in de dans te mengen. Carnaval in Kruikenstad draait om gemeenschap en samen feestvieren, dus sluit je aan bij de lokale bevolking en ervaar de ware geest van dit feest.

Eten en drinken: Probeer lokale delicatessen zoals de Tilburgse worstenbroodjes en geniet van een koud biertje in een van de vele kroegen die de stad rijk is.

‘Maawe meude mèèrege’

Het motto van carnaval in Kruikenstad 2024 is recentelijk bekend gemaakt tijdens Et Sebiet op de Heuvel. Het motto is aangedragen door Roel de Jong die won tijdens de mottowedstrijd georganiseerd door de Carnavalsstichting Tilburg en luidt als volgt: ‘‘Maawe meude mèèrege’. De achterliggende gedachte is: “In een wereld vol zorgen en geklaag, doen we dat vandaag eens even niet. Bewaar het maar voor morgen!”

Kom je ook carnavallen in Kruikenstad?

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer