ondernemers

Burgemeester Hans Janssen blikt terug en vooruit


Burgemeester Hans Janssen over het oude en het nieuwe jaar:

 

Burgemeester Hans Janssen – Gemeente Oisterwijk (Foto: Masja Vlaminckx).

Op de drempel van het nieuwe jaar is het een goed gebruik om terug te kijken op wat achter ons ligt en met hoopvolle blik vooruit te kijken naar de nieuwe, lege bladzijde die 2024 ons biedt. Een lege bladzijde die we grotendeels zelf kunnen beschrijven. Nieuwe kansen die we kunnen pakken en creëren. Dat geeft ons hoop en een gevoel van controle. Maar we weten ook dat niet alles te ‘regelen’ valt. Soms worden we overvallen door tegenspoed. Er is donker en licht dat naast elkaar bestaat.

Polarisatie

Van de ene kant bezien zijn het donkere tijden. Oorlog is dichterbij dan we de laatste decennia voor mogelijk hielden. Conflicten op verschillende plaatsen in de wereld laten zien hoe belangrijk het is om met elkaar in gesprek te blijven. De laatste jaren wordt in ons land, en soms ook in ons dorp, gesproken van een gepolariseerde samenleving. Van wij-zij denken. Daardoor komen we soms tegenover elkaar te staan en raken we verbinding met elkaar kwijt.

Ook tijdens de laatste verkiezingen was het vaak onderwerp van gesprek. Maar polarisatie op zichzelf is niet slecht. Het kan positief zijn om verandering op gang te brengen. We moeten blij zijn dat in onze democratie ruimte is voor tegengestelde meningen. Het is belangrijk dat we daarbij naar elkaar blijven luisteren en blijven openstaan voor de mening van de ander. Dát geeft licht in het donker.

Solidariteit

Ik zie in onze gemeente veel voorbeelden van licht. Van positiviteit en solidariteit. Inwoners die zich belangeloos inzetten voor de ander, voor een vereniging, voor de natuur of voor een ander ideaal. ‘Lichtende’ voorbeelden die handelen vanuit een positieve houding en de overtuiging dat het altijd weer licht(er) wordt.

Donker en licht bestaan naast elkaar, wisselen elkaar af. Het is in die afwisseling van donker en licht dat we onze ware veerkracht vinden. Dat laat de geschiedenis keer op keer zien. Laten we samen streven naar een jaar waarin we meer ruimte geven aan licht dan aan donker, een jaar waarin we zelf ook op zoek gaan naar licht. Namens het gemeentebestuur wens ik u veel licht in 2024.

Burgemeester Hans Janssen