uitgelicht

Beeldbank Oisterwijk: Boerenbruiloft Oisterwijk 1980


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de Beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

Ketrien van ut Broek en Willum in de Schèf treden in de onecht in 1980 (Bron: film Hans van den Brand)

In 1980 werd de Boerenbruiloft voor de tweede maal succesvol op stapel gezet. In 1979 initieerden twee Oisterwijkse dweilorkesten deze carnavaleske activiteit. ‘De Mennekes’ en ‘De Blèrkoppen’ deden er alles aan om de deelnemers mee terug te nemen naar het jaar 1900. Kostuums, rekwisieten, en rituelen waren zo authentiek mogelijk. De filmbeelden werden die dag geschoten door Hans van den Brand.

Aansluitend aan het ‘officiële’ deel was er ’n koffietafel met volksdansen als de Polka, Veleta en d’n Driekesman. Veel Oisterwijkers waren nieuwsgierig en kwamen ’n kijkje nemen bij het ‘in de onecht treden’ van Ketrien van ut Broek en Willum in de Schèf, karakters neergezet door Toos de Weijer en Wim Gillis. De wederzijdse ouders werden gestalte gegeven door Ini van den Brand met Ben Willers en Wim van den Brand met Ans Willers.

Natuurlijk waren dorpsfiguren als de Dorpswachter, de Dorpsdokter en de Gemeentebode present om de dag nóg meer cachet te geven. Overigens gaf ook ’n winterzonnetje ’n mooie duw in de rug om de dag te laten slagen. Dit in tegenstelling tot de editie van 1979 waar het bitter koud was en er ’n dik pak sneeuw lag.

Leuk detail: bruid en bruidegom uit 1979 -Tonia op de Steeg en Jaoneke van ut Kerkènd- waren ook bij de Boerenbruiloft van 1980 present. Dit met hun eerste koter, “Kiske” genaamd. In het begin van de film zie je hem liggen in z’n wandelwagen met de trotse moeder ernaast.

 

 

 

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk