ondernemers

Provincie dreigt opnieuw met bouwstop voor Oisterwijks hotel


Op een al enige tijd braakliggend terrein aan de Vennelaan, in het recreatiegebied van Oisterwijk, is Karin Bruers na diverse juridische procedures en bezwaren alsnog begonnen met de bouw van een nieuw hotel.

De rechter had eerder besloten dat de bouw stilgelegd moest worden, in afwachting van beslissing op een bezwaar, aangevoerd door de buren. Daarna kwam de provincie met een dwangsom, vanwege mogelijke stikstofproblemen nabij het Natura 2000 gebied.

De bouwlocatie aan de Vennelaan, met links het naastgelegen restaurant (Bron: Google Maps)

Voor wat betreft de afwijkingen van de bouw ten opzichte van het bestemmingsplan, en de te verwachten toename van verkeer en parkeerdruk, heeft de bezwaarmaker van de rechter eerder geen gelijk gekregen. Er zou onvoldoende onderbouwd zijn dat er noemenswaardige nadelige gevolgen zijn.

Stikstof
Waar de rechter eerder wel een probleem zag is in het vrijkomen van stikstof. Omdat de bouw direct naast het reeds door stikstof overbelaste Natura-2000 gebied is gelegen, moest eerst een passende beoordeling worden gemaakt en een vergunning worden aangevraagd. Het was volgens de rechter de Gemeente Oisterwijk die de regelgeving omtrent stikstof had miskend, en daarmee niet heeft voldaan aan een goede ruimtelijke ordening.

De Provincie Brabant gaf geen toestemming en er hing een dwangsom boven het hoofd van Bruers, mocht deze de bouw voortzetten. De bestuursrechter in Den Bosch heeft die dwangsommen afgelopen september van tafel geveegd. Zo lang er geen stikstofproductie is, en Bruers zegt dat te kunnen, mag er gebouwd worden.

Of toch niet?

Eigenaresse Bruers is begonnen met de bouw, maar heeft nu opnieuw bericht ontvangen van de Provincie: ‘De provincie dreigt de bouw stop te zetten. Ze houden me verantwoordelijk voor de stikstof die auto’s uitstoten die bij mij zouden parkeren, om bijvoorbeeld in de bossen te gaan wandelen of bij Ome Jan te gaan eten, maar niet voor mij komen,’  zo laat Bruers desgevraagd weten. De bouw is duurzaam en in een fabriek voorbereid. Later volgt aanplant van bomen en groen. Voor verkeer is in de plannen van het hotel opgenomen, dat er op het terrein alleen fietsen en elektrische auto’s welkom zijn. ‘Voor gasten die met een fossiele brandstof auto komen, hebben wij een speciaal parkeerterrein buiten het Natura 2000 gebied, en die worden elektrisch door ons opgehaald.’

Bruers wil in een persoonlijk gesprek de Provincie overtuigen dat er geen extra stikstofuitstoot is van verkeer.