ondernemers

Gemeente Oisterwijk neemt volgende stap in woningbouw


Het college heeft besloten twee ontwerpbestemmingsplannen ter inzage te leggen. Beide zijn woningbouwlocaties: Beekdalpark (Oisterwijk) en Heiligeboom (Moergestel). Daarover werd onderstaande persbericht verzonden:

Ontwerpbestemmingsplan Beekdalpark en Heiligeboom ter inzage

Vogelvlucht-schets mogelijke inrichting en gebouwen Beekdal, voormalig zwembad De Leye. (Bron: Gemeente Oisterwijk)

Het college heeft besloten twee ontwerpbestemmingsplannen ter inzage te leggen. Beide zijn woningbouwlocaties: Beekdalpark (Oisterwijk) en Heiligeboom (Moergestel). De projecten zorgen voor 300 nieuwe woningen in onze gemeente. Dit is 20% van onze ambitie en een flinke bijdrage aan de afspraken in de Woondeal (een afspraak met het Rijk voor het bouwen van woningen). De verwachting is dat de eerste werkzaamheden starten in 2025 en dat de oplevering van de eerste woningen in 2026 is.

De projecten zorgen voor 300 nieuwe woningen in onze gemeente. ‘Dit is 20% van onze ambitie en een flinke bijdrage aan de afspraken in de Woondeal (een afspraak met het Rijk voor het bouwen van woningen). De verwachting is dat de eerste werkzaamheden starten in 2025 en dat de oplevering van de eerste woningen in 2026 is.’

Beekdalpark, Oisterwijk

De locatie van het voormalige zwembad en sportcentrum De Leye in het centrum van Oisterwijk wordt ontwikkeld tot woningbouwlocatie. De raad heeft op 15 december 2022 het ontwikkelscenario vastgesteld. Dit scenario is uitgewerkt in een ontwerpbestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan (richtlijnen hoe gebouwen en buitenruimte er uit komen te zien). De bouwmogelijkheden zijn vastgelegd in vier bouwblokken met maximale bouwhoogtes en maximaal 87 woningen. Tevens is er ruimte voor 400 m2 ten behoeve van Sociaal-maatschappelijke functies. Binnen het project realiseert woningcorporatie Leystromen één van de gebouwen. De andere drie gebouwen worden via een openbare procedure verkocht aan een ontwikkelende partij.

Wethouder Anne Cristien Spekle: “Het bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan geven de richtlijnen voor de ontwikkeling van een toekomstbestendig woonleeflandschap. Ze stellen onze ambities veilig en geven de corporatie en ontwikkelaar de mogelijkheid om in te spelen op de toekomstige woningmarkt.”

Marie-Thérèse Dubbeldam, directeur-bestuurder van woningcorporatie Leystromen: “Ik ben er trots op dat wij een aandeel mogen leveren in Beekdalpark. Het wordt een prachtige plek om te wonen, met veel ruimte voor groen en ontmoeting. Als alles volgens plan verloopt nemen de bewoners in 2026 de sleutel in ontvangst. Ik kijk ernaar uit!”

De nieuwbouwwijk Heiligeboom (voorheen oostelvoortjes II) van BPD.

Woningbouw Heiligeboom, Moergestel
Gemeente en BPD Ontwikkeling BV werken samen aan de realisatie van 220 woningen waarvan 35% sociaal en 25% betaalbaar. Het ontwerpbestemmingsplan wordt nu ter inzage gelegd. In het bestemmingsplan worden onder andere bouwplekken, landschappelijke inpassing en de hoofdontsluiting vastgelegd. De regels bepalen het maximaal aantal woningen in het gebied en de hoogtes van gebouwen. Gelijktijdig wordt ook de procedure opgestart voor de sanering van een veehouderij in de directe omgeving.

Wethouder Eric Logister: “Met het ter inzage leggen van dit plan zetten we weer een stap richting de realisatie van de nieuwbouwwijk. Met het beëindigen van de varkenshouderij aan de Heiligenboom verdwijnt ook de mogelijke geuroverlast voor de toekomstige inwoners van de nieuwe wijk.”

Frans van den Boomen, ontwikkelingsmanager BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling: “We zijn heel blij met deze mijlpaal. We leveren hiermee een mooie bijdrage aan betaalbare woningbouw in Moergestel. De wijk wordt opgezet in hofjes en voorzien van groene houtwallen, kindvriendelijke achterommetjes en fiets- en voetgangersverbindingen naar het centrum van het dorp. Met de verschillende woningtypen die er komen, wordt Heiligeboom straks een wijk voor een divers publiek.”

Start procedure
Beide ontwerpbestemmingsplannen liggen ter inzage vanaf vrijdag 22 december. Er is mogelijkheid om zienswijzen in te dienen. De gemeenteraad besluit over het vaststellen van de plannen in het tweede kwartaal van 2024.