ondernemers

Beeldbank Oisterwijk: OZC Zwemmarathon – Staalbergven 1996


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de Beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

OZC-zwemmarathon, twaalf uren zwemmen; ook ’s nachts! (Bron: LOVO)

Betere tijden voor het Staalbergven, destijds in 1996. Oisterwijk genoot van haar natuurbad én de dan 27 jaar oude helderblauwe buitenbaden. Oisterwijkse Zwem- en Waterpolo Club ‘OZC’ is er kind aan huis en organiseerde dat jaar opnieuw een zwemmarathon.

Het evenement stond voor de vierde maal op stapel en dat jaar meldden nóg meer sportclubs zich aan om deel te nemen aan de 12 uren durende krachtmeting.

Let op het horloge dat met regelmaat in beeld komt, zie de schemer invallen, de zon verdwijnen en de zwemmers hun baantjes trekken bij maanlicht. Bij gesprekjes die Geurt Stellaard tussen het sportieve gebeuren door voert valt vooral op dat deelnemers niet de vermoeidheid noemen maar de kou die hen bezighoudt.

“Wanneer is het het zwaarst?” vraagt Geurt aan ’n zwemmer. “Om vier uur”, antwoordt deze. Let op, we hebben het dan over vier uur ’s nachts hè, als supporters en kijkers op een oor liggen om ’n uurtje slaap te pakken of ’n worstje van de barbecue te scoren. Waarom ’s nachts? Nou ja, we zitten in de zomer hè; overdag is het zwembad gewoon geopend voor pootjebaders als u en ik die überhaupt al blij zijn als ze éénmaal de overkant halen!

Wilco van Kempen, Roman Hora en René Veeke offerden hun nachtrust op om de OZC-happening in beeld te brengen. Jan Valks stortte zich later op de montage (op christelijker tijden!)

 

 

 

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk