Hypotheek advies Oisterwijk Midden Brabant Advies Oisterwijk
zaterdag, 14 december, 2024
Hypotheek advies Oisterwijk
Midden Brabant Advies Oisterwijk

100 Aangiften van digitale criminaliteit is topje van de ijsberg

Care Inn

‘Je kunt een hoop ellende voorkomen als je weet waar je op moet letten,’aldus Koen Broers, wijkagent in Oisterwijk met speciale aandacht voor digitale criminaliteit, in een interview via de Gemeente Oisterwijk:

Hij heeft net zijn 12,5 jarig jubileum bij de politie erop zitten, maar deze functie is voor hem nieuw. We vroegen hem naar zijn werk en vooral ook naar tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van digitale criminaliteit.

Een nieuwe functie Koen, hoe is dat zo gekomen?

KoenBroers – wijkagent (Bron: Gemeente Oisterwijk)

“Digitale criminaliteit, ook wel cybercrime genoemd, is al lang geen nieuwigheid meer. We zien bijvoorbeeld steeds meer fraudezaken maar ook zwaardere delicten online. Dat vraagt van de politie ook meer inzet op dat vlak. Ik heb een achtergrond in de Informatie Technologie (IT) maar ben ruim 12,5 jaar geleden bij de politie terecht gekomen. Nu kan ik die 2 mooi combineren in deze functie.

Hoe vaak komt digitale fraude voor in Oisterwijk?

“Sinds januari 2023 zijn er in Oisterwijk ruim 100 aangiftes gedaan. We denken dat dat het topje van de ijsberg is. Veel mensen doen geen aangifte omdat ze zich schamen of omdat het maar om een klein bedrag gaat.”

Om wat voor zaken gaat dat dan?

“Dat is heel uiteenlopend. Denk bijvoorbeeld aan bankhelpdeskfraude. Een zogenaamde bankmedewerker belt je en zegt dat er een grote overboeking gepland staat. Als je niet snel reageert, ben je je geld kwijt. Let op, nooit doen! Een bank belt je niet. Een ander voorbeeld is de zogenaamde ‘Vriend-in-Nood’-fraude. Je krijgt een appje van een bekende die vraagt om snel even iets over te maken via whatsapp. Het lijkt heel echt, diegene weet vaak ook veel persoonlijke dingen van je. Check daarom altijd eerst even door de persoon te bellen met de vraag of het echt van hem of haar afkomstig is.”

Helpt het om aangifte te doen?

“Ja, zeker! Ik wil echt benadrukken dat het belangrijk is om aangifte te doen. We noteren je gegevens, brengen bepaalde omstandigheden in kaart. Het komt regelmatig voor dat we met het ‘oplossen’ van één zaak ook meteen een link kunnen leggen met andere aangiftes. Het kan soms maanden duren, maar uiteindelijk is er dan toch een verdachte en kun je wellicht nog iets verhalen.”

Hoe doe je dan aangifte van digitale criminaliteit?

“Ik adviseer om daarvoor het nummer 0900 – 8844 te bellen. Collega’s van de Servicedesk weten welke vragen ze moeten stellen en wijzen je dan de juiste weg.

Maar voorkomen is altijd beter dan genezen, toch?

“Natuurlijk! Uiteindelijk kun je zelf een hoop ellende voorkomen als je weet waar je op moet letten. Zorg dat je sterke wachtwoorden gebruikt voor je online activiteiten, met veel tekens. Gebruik niet steeds hetzelfde wachtwoord. En ben altijd op je hoede: check het e-mailadres van de afzender. Vertrouw je het niet, dan nergens op klikken. In het algemeen geldt: Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het ook te mooi om waar te zijn.”

Wil je tot slot nog iets kwijt?

Een paar goeie websites misschien, want er zijn nog veel meer voorbeelden van criminaliteit maar ook veel goeie tips om je hiertegen te wapenen. Ikzelf vind www.seniorweb.nl goed en duidelijk en ook www.veiliginternetten.nl helpt jezelf beter te beschermen.

Lees ook: Oplichter blijft actief, ondanks aanhouding door politie

 

Scroll omlaag en lees meer!


glascentrale

brandprevent

lelieveld

Vakgarage

Gerelateerd - Meer >>