Care Inn

Oplichter blijft actief ondanks aanhouding door politie


De politie is er mee bezig, het openbaar ministerie ook, maar ondanks een eerdere aanhouding en lopende rechtszaak blijft de ondertussen 31-jarige Nick H. actief.

De verdachte van oplichting kwam herhaaldelijk bij het programma Opgelicht op TV, werd met draaiende camera uit zijn huis gehaald door de politie, en is in afwachting van minstens twee rechtszaken. Voorafgaande aan de eerste rechtszaak afgelopen zomer liet hij meer dan 50 gedupeerden achter; bij het tweede nu lopende onderzoek zijn het er meer dan 15. Het is het bekende verhaal: Nick H. doet zich voor als schilder, klusjesman en kan ook lekkages oplossen. Hij komt langs voor een klus, vraag particulieren om een aanbetaling, en vertrekt (zie uitzending Opgelicht onderaan deze pagina).

Oisterwijk

De aanhouding van Nick H. in mei 2021 (Fragment uit video van AvroTros Opgelicht)

Maar er is meer, want hij bestelt spullen en vraagt om diensten. Zo ook afgelopen jaar nog bij een bedrijf in Oisterwijk. De rekening wordt niet betaald, en na diverse aanmaningen blijkt dat ook het incassobureau geen hulp kan bieden. Valse persoons- en bedrijfsnamen, niet (meer) bestaande KVK registraties, en hij zorgt dat hij formeel onbereikbaar is door te werken met een katvanger (het bedrijf en/of bankrekening worden op naam van een ander onschuldig persoon gezet).

KVK

De Kamer van Koophandel (KVK) stelt er niets aan te kunnen doen, ook niet aan de overduidelijk valse registraties en het gebruik van katvangers, zo geeft een woordvoerder uitleg: ‘In het Handelsregister dat wordt beheerd door KVK, staan ondernemingen en rechtspersonen geregistreerd. Dat een ondernemer (mogelijke) fraude pleegt, wil niet zeggen dat er geen sprake is van een onderneming.’ Registreren of uitschrijven van verdachte bedrijven kan blijkbaar niet. Wettelijk is het onderzoeken van fraude en oplichting geen taak van de KVK, maar voor politie en justitie.

Opvallend is dat de van oplichting verdachte Nick in voorkomende situaties (bijna) dezelfde firmanaam, hetzelfde mobiele nummer en hetzelfde mailadres gebruikt. Alleen de eigenaar verandert, waardoor Nick buiten beeld kan blijven. Ook daar kan de KVK blijkbaar niets tegen doen, want ‘wanneer een bedrijf wordt overgenomen komt het regelmatig voor dat veel gegevens hetzelfde blijven. Als het gaat om de overname van een eenmanszaak dan wijzigt het KVK-nummer automatisch.’

Referenties

Zowel de KVK als politie adviseren referenties te vragen en deze persoonlijk te benaderen, vooraf schriftelijk afspraken te maken over kwaliteit, levertijd en prijs en vooral ook om geen aanbetalingen te doen. Bij kleinere bedragen is dat vaak niet nodig; bij grotere bedragen is een klein deel mogelijk wel nodig, maar doe dat dan altijd via een bank en let goed op de juiste tenaamstelling. Vraag bij meerdere bedrijven offertes aan, en als er grote prijsverschillen zijn: ‘lijkt het te mooi om waar te zijn, dan is het helaas vaak ook’ zo laat de politie weten. Zoek ook eens op internet hoe het bedrijf bekend staat, en gebruik telefoonnummers, e-mail en namen van eigenaren om te kijken of er meer bedrijven zijn met dezelfde gegevens.

Politie

Het is mei 2021; het moment dat Nick H. door de politie wordt opgepakt voor zaken die dateren vanaf 2018. De daaropvolgende rechtszaak volgde afgelopen zomer (klik). In de tussentijd is de beste man met de voor hem gebruikelijk aanpak doorgegaan. Afgelopen week werd bekend dat de politie opnieuw een onderzoek heeft afgerond, waaruit een tweede rechtszaak tegen hem in voorbereiding is bij het Openbaar Ministerie. Bij deze tweede zaak – 2021 tot en met heden – zijn er minimaal 15 nieuwe gedupeerden, bovenop de 50 die hij voor juni 2021 heeft veroorzaakt.

Dweilen

Helaas mogen we wel zeggen, heeft de politie tijd nodig om informatie te verzamelen, moet het OM zo’n zaak ook grondig voorbereiden, en is de verdacht onschuldig totdat hij veroordeeld wordt door de rechter. Die gaf afgelopen zomer ook aan meer tijd nodig te hebben voor nader onderzoek. Al die tijd kan deze ‘klusjesman’ verder gaan met slachtoffers maken. Eerst vanuit Waalwijk, later vanuit Tilburg en omgeving, zo blijkt. Een registratie van verdachte bedrijven bestaat niet; de KVK geeft geen uitkomst; wij kunnen hier ook geen namen noemen; het zou immers ook onschuldige bedrijven kunnen benadelen. Het is dweilen met de bekende kraan open.

Aangifte

Soms lijkt het, zeker als politie, justitie en de rechtbank zoveel tijd nodig hebben, dat deze niks met een aangifte doen. Toch is het nuttig wel van dat recht gebruik te maken, ook bij relatief kleinere bedragen, en u als gedupeerde partij te laten registreren. De politie heeft de mogelijkheid zaken aan elkaar te koppelen en kan met een breder beeld hier werk van maken. Mocht een onderzoek worden opgepakt, en komt er een gerechtelijke uitspraak, dan kunt u als gedupeerde mogelijk een schadevergoeding ontvangen.