uitgelicht

Waar moet je op letten als je software download? *


Men kan verschillende softwareprogramma’s downloaden voor de computer. Dit kunnen programma’s zijn om bijvoorbeeld beelden te bewerken, 3D-tekeningen te maken of voor het gebruik van apparatuur.

 

Maar veel mensen vinden software downloaden toch wat “grimmig”. Je wilt immers niet dat er allerlei andere programma’s op de pc terechtkomen. Om dit te voorkomen, zijn er een aantal aspecten waar je op kunt letten.

Kies de juiste website

Voor een goede software download, is het belangrijk om de juiste website te traceren. Het internet kent duizenden verschillende websites. Zodoende zijn er veel sites die software aanbieden. Door te kiezen voor een betrouwbare aanbieder, weet je zeker dat de software goed is en geen ongewenste programma’s met zich meebrengen.

Een betrouwbare website herkent men onder andere aan een SSL-certificaat. Dit is het slotje dat aan het begin van de websitenaam staat weergegeven. Ook kun je dit herkennen aan bekende betalingsmogelijkheden, de ervaring van de aanbieder en aan positieve reviews van andere internetgebruikers. Dit is online te vinden.

Verricht wat onderzoek

Men kan software downloaden voor verschillende doeleinden. Dit kan werk gerelateerd zijn, maar ook voor een persoonlijk project. Heb je een softwareprogramma op het oog? Het is handig om eerst wat vooronderzoek te verrichten. Heeft het programma alles waar je naar zoekt en wat je wenst?

Als je het programma hebt gedownload en je mist bepaalde zaken, dan is al het werk voor niets geweest. Wees dus niet te snel met de aankoop en download. Op de website kun je een lijst vinden met de beschikbare specificaties en onderdelen.

Let op bij downloaden software (Bron: Pexels.com)

Volg altijd de downloadinstructies

Heb je verder geen ervaring met software downloaden? Dan is het handig om de aangegeven downloadinstructies te blijven volgen. Je drukt liever niet op onbekende knoppen. Vaak staan deze instructies op de website aangegeven, zodat je hier stap voor stap doorheen wordt geloodst. Op een website als edingcnc.com zijn deze te vinden.

Trek aan de bel bij problemen

Is het gelukt om de software te downloaden? Loop het programma door, zodat je zeker weet dat alles naar behoren werkt. Kom je obstakels tegen of werkt het programma niet zoals aangegeven? Wacht niet te lang om aan de bel te trekken. Betrouwbare aanbieders hebben vrijwel altijd een klantenservice of een contactpunt aanwezig. Hier kun je het probleem voorleggen. Het zou zonde zijn van je aankoop, als het niet goed werkt.

Gebruik de virusscanner

Een virusscanner is een handig hulpmiddel om virussen en onveilige programma’s op te sporen. Dit middel is prima in te zetten voor het downloaden van software op een website die je niet kent.

Samengevat

Software is er in allerlei soorten en maten. Zo kun je altijd een programma naar wens vinden. Dat is handig, maar het kent ook obstakels. Niet ieder softwareprogramma is veilig. Dat geldt ook voor de aanbieder. Hoe kun je deze veiligheid waarborgen? In dit artikel staan enkele tips die je kunt toepassen. Kies allereerst voor een betrouwbare website en volg de instructies vervolgens nauwkeurig op.

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer