Care Inn

Sinterklaas brengt in Oisterwijk en Haaren glutenvrije pepernoten mee


In Oisterwijk en in Haaren loopt dit jaar een ‘Glutenvrije Piet’ mee tijdens de intocht van Sinterklaas. Deze speciale Piet voorziet kinderen met coeliakie en glutensensitiviteit van glutenvrije kruidnoten.

Sinterklaas op het bordes van Tiliander Oisterwijk (Foto: Joris van der Pijll).

In Nederland moet 1 op de 200 kinderen om medische redenen levenslang een strikt glutenvrij dieet volgen. Ook tijdens de intocht van Sinterklaas moeten zij opletten. Ze mogen bijvoorbeeld geen ‘gewone’ kruidnoten eten en Piet geen hand geven, want van kruimels op zijn handschoen kunnen zij al ziek worden.

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl) vindt dat de Sinterklaasintocht een feest moet zijn voor alle kinderen! Daarom heeft de NCV de afgelopen tijd vrijwilligers opgeroepen om tijdens de intocht in hun woonplaats in de rol te kruipen van Glutenvrije Piet. Dankzij deze enthousiaste vrijwilligers loopt er een Glutenvrije Piet mee in de intocht van Sinterklaas. Deze speciale Pieten geven de kinderen die glutenvrij moeten eten speciale aandacht en voorzien hen van kruidnoten die ze wél kunnen eten.

Op www.ncv.nl/glutenvrije-piet kunnen de kinderen die dit betreft een kleurplaat en een vlag downloaden. Als ze deze omhoog houden, ziet de Glutenvrije Piet bij wie hij moet zijn. De glutenvrije kruidnoten die deze Piet bij zich heeft, zijn door sponsor Liberaire veilig verpakt in eenpersoons zakjes, zodat er geen kruisbesmetting met het reguliere strooigoed ontstaat.

Klik en lees meer berichten over Sinterklaas