uitpunt

Oisterwijker genomineerd voor Knippenbergprijs


Kees Welmers uit Oisterwijk is een van de drie genomineerden; voorgedragen door Heemkundekring de Kleine Meijerij.

 

 

Kees Welmers is een persoon met een lange staat van dienst betreffende een brede educatieve inzet om monumenten bij een groter publiek bekend te maken. Kees Welmers heeft volgens de indieners op actieve en inspirerende wijze Monumenten op de kaart gezet in de gemeente Oisterwijk en daarmee ze onder de aandacht gebracht van de inwoners en andere belangstellenden. Het ging daarbij niet alleen over de gebouwen, maar ook over het vastleggen en uitzoeken van hun historie.

Kees Welmers geeft uitleg op de Joodse Begraafplaats in Oisterwijk (Foto: Mathijs Welmers).

De drie genomineerden voor de Knippenbergprijs 2023 krijgen op 18 november te horen wie winnaar is geworden van deze tweejaarlijkse prijs. De prijsuitreiking is die dag in het Boterkerkje aan het Vrijthof 3 in Oirschot. De bijeenkomst in het Boterkerkje begint om 13.30 uur. De prijs is een initiatief van de Stichting Knippenergpprijs, verbonden aan de stichting Brabants Heem.

Voor de Knippenbergprijs is het thema Monument op de kaart. Er zijn drie inzendingen genomineerd: Kees Welmers uit Oisterwijk, Dorpshuis Hart van Spoordonk en MoNUment van de week Tilburg. De prijs, die bestaat uit een bronzen penning en een geldbedrag, wordt om de twee jaar uitgereikt op of rond 15 november, de geboortedag van de naamgever van de prijs drs. Willy Knippenberg (1910-2005).

Willy Knippenberg werd in 1935 priester gewijd. Zijn hele werkzame leven is hij als docent aan voormalig kleinseminarie Beekvliet verbonden geweest als leraar klassieke talen en geschiedenis. Naast zijn leraarschap zag hij kans een collectie devotionalia en vlinders te verzamelen. Bovendien maakte hij tal van notities en gaf tientallen lezingen. Hij publiceerde ruim 300 artikelen in tal van tijdschriften en een tiental boeken. Hij groef Romeinse munten op en gaf meer dan 1600 lezingen in zowat alle plaatsen van de provincie. Door zijn lezingen over volksverhalen, opgravingen, volksdevotie en landschapsontwikkeling heeft Knippenberg zich op heemkundig gebied enorm verdienstelijk gemaakt.
De jury voor de Knippenbergprijs 2023 bestaat uit Harrie Maas (Den Dungen), Karel Loeff (Laren NH) en Leo Koenraads (Boxtel). De jury heeft uit de aanmeldingen de drie genomineerden uitgekozen. Tijdens de prijsuitreiking geven de genomineerden een presentatie over hun werk of project.