uitgelicht

Lezing door IVN Oisterwijk over de wolf in Brabant


De wolf is terug van weg geweest in Nederland en in Brabant. Is dit goed of slecht nieuws? In ieder geval is het een gegeven, een feit waar we niet omheen kunnen. De vraag is eerder hoe we conflict-arm kunnen samenleven met de wolf?

Johan Mees vertelt over de wolf (Bron: IVN Oisterwijk)

Op 16 november zal Johan Mees ons helpen om hier een antwoord op te vinden. Mees is ecoloog en adviseur Natuurbescherming en faunazaken bij de Provincie Noord-Brabant. Ook is hij secretaris van de Brabantse Wolvencommissie. Mees heeft ervaring met onderzoek naar wolven in binnen- en buitenland en is een natuurkenner pur-sang.

Vanuit Duitsland en Frankrijk komen wolven naar Nederland, op zoek naar nieuw leefgebied. En met succes, er hebben zich al meerdere roedels gevestigd op de Veluwe. Maar ook in Brabant komen zo nu en dan zwervende wolven voor en op de Strabrechtse heide is al jaren een wolf gevestigd. Als toppredator is de wolf waardevol voor een volledig en goed functionerende natuur, maar er is ook een andere kant.

Johan Mees zal in zijn lezing ingaan op de levenswijze, ecologie en actuele verspreiding van de wolf. Ook zullen maatschappelijke vraagstukken aanbod komen zoals; Is er wel plek voor de wolf in ons drukke Brabant? En wie bepaalt dat eigenlijk? Hebben we iets te vrezen van dit prachtige dier en is het de voorbode voor meer wolven? Wie helpt de landbouw en schapenhouders met het voorkomen van schade en wat doet de overheid? De wolf is een veel omvattend en actueel onderwerp. Tijdens deze boeiende avond worden veel vragen beantwoord.

Donderdag 16 november om 20:00 uur in De Nieuwe Burght, Sportlaan 24 in Oisterwijk. Entree is gratis.

Voor de geïnteresseerden, onderstaande uitzending van Moergestel TV met uitleg van Frans Kapteijns over de wolf: