Care Inn

Er is iets mis met Mary


‘Er is iets mis met Mary’ is een nieuw boek uit de pen van Sjef Potters uit Oisterwijk.

Op het moment dat de diagnose “Ziekte van Alzheimer” wordt uitgesproken verandert je leven totaal. Niet alleen voor degene die het stempel krijgt maar nog meer voor de mantelzorgers. Niemand weet hoe lang de ziekte duurt. Dat merkte Sjef Potters ook. In het geval van Mary, zijn schoonmoeder, bijna elf jaar. De gedwongen opname op de gesloten afdeling van een verpleeghuis was de zwartste dag uit hun leven. Vanaf 2009 beschreef hij iedere dag in een dagboek, en daaruit is het boek ‘Er is iets mis met Mary’ ontstaan. Sjefs vrouw en hijzelf zorgden zeven dagen in de week voor Mary. Thuis en jarenlang, van maart 2011 tot haar dood in december 2017, in het verpleeghuis. Ze maakten kennis met de bevlogen verzorgenden, bewoners en hun familieleden, maar ook met de soms onzinnige regelgeving waar het personeel mee te maken kreeg. Dit alles tegen het decor van het Zorgmanifest, “Scherp op ouderenzorg” van Hugo Borst en Carin Gaemers. Op vrijdag 1 december verschijnt het nieuwe boek ‘Er is iets mis met Mary – Uit het dagboek van een mantelzorger’ van Sjef Potters. Deze aangrijpende vertelling wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.

Er is iets mis met Mary, het boek van Oisterwijker Sjef Potters.

Samen met zijn vrouw Marianne zorgt Sjef sinds 2002 voor zijn schoonmoeder Mary. Als Mary in 2006 de diagnose Alzheimer krijgt zullen hun drie levens ingrijpend veranderen. Vanaf de eerste jaren thuis, tot haar overlijden in het Verpleeghuis beschrijft Sjef op indringende wijze de problematiek waar mantelzorgers van een dierbare met een vorm van dementie, mee te maken krijgen. De opdracht “meebewegen” blijkt vaak erg ingewikkeld. Het leven op een gesloten afdeling van een Verpleeghuis wordt in dit boek aangrijpend en emotioneel beschreven. Ook kritiek op het eigen handelen gaat hij niet uit de weg.

Sjef Potters
Sjef Potters (1952) heeft het grootste deel van zijn werkende leven doorgebracht op een reclamebureau als illustrator en ontwerper. Hij was gespecialiseerd in het maken van Artist Impressions van kleine en grote bouwprojecten. Daarnaast was hij een aantal jaren als cameraman actief in de videowereld. Hij is al 47 jaar gelukkig getrouwd met Marianne. “Er is iets mis met Mary” is zijn eerste boek en is samengesteld uit een 880 pagina’s tellend dagboek. Ook maakte hij een zeer persoonlijke documentaire over haar leven.

Het boek is vanaf 1 december beschikbaar via uitgeverij Boekscout met ISBN nummer 9789464892550, de aanschafprijs bedraagt € 23,99.