Care Inn

De Kunstkwekerij met kunst in Oisterwijkse kassen


Een expositie in de Oisterwijkse kas van Mylène en Johan van de Ven bracht de kunst van een aantal samenwerkende kunstenaars dichter bij het publiek.

Kunst in de kas in Oisterwijk.

Het was november 2022. De kas koud door de opkomende winter, maar intens bezield door een groep kunstenaars die zich de ruimte had toegeëigend. De reprise werd beklonken. NOG EEN KEER was de afspraak. Nu, inmiddels een jaar verder, zijn de voorbereidingen weer in volle gang. Twee weekenden in november wordt de kas opengesteld voor publiek. Daarnaast zijn er belevingsavonden. Tien beeldende kunstenaars en één dichter zorgen voor een intieme ervaring in het donker. Kunst tussen de Lakens heeft een andere opzet. De beleving van de ruimte, verschillende kunstdisciplines en meer kunstenaar zijn uitgenodigd.

Waar in een kwekerij normaal het gewas groeit en bloeit, daar wacht in de winter een lege ruimte op het nieuwe seizoen. En juist in deze winterslaap wordt een plek gecreëerd voor de verwondering en de verbeelding. Een kas is niet zomaar een ruimte. Het licht is subliem. De ruimte is hoog en weids. Soms ook niet droog, maar dat nemen de kunstenaars op de koop toe. Om daar te mogen zijn, met werk dat een jaar mocht rijpen onder hun handen. Dat voelt als een heuse Kunst-Kwekerij.

Tussen De Lakens
Kunstkwekerij deel II heeft een ondertitel: Kunst tussen de Lakens. Hoe mooi is het als elke kunstenaar binnen de kas zijn eigen wereld behoudt. Op zichzelf zijn, maar toch samen. Waar hij mag spelen tussen de lakens. Waar je van de ene naar de andere plek kunt gaan. Zoals je dat vroeger deed als kind. Met een hut van dekens en keukenstoelen als drager. Kunst tussen de Lakens nodigt de bezoeker uit om van kunst tot kunst te gaan en van die werelden mag proeven die hij niet kent uit de eigen keuken.

Kunstenaarsgroep 511 bestaat uit Ad Verhagen, Clemens van Meurs, Désirée van der Meijden, Els van der Meulen, Hannemiek van Iersel, Lonneke de Kok (Jutterslab), Sophie van Beeck, Maarten Franssen, Syl Granneman, Martin de Ruijter en Sylvia Hackbarth. Zij brengen hedendaagse kunst met onder andere schilderijen, beelden, dichtkunst, foto’s, animaties, collages en textielkunst. Te zien in de kwekerij aan de Heusdensebaan 93-A in Oisterwijk op vrijdag 17, zaterdag 18, zondag 19, vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 november van 12 tot 17 uur en vrijdag 17 en vrijdag 24 november van 19.30 tot 21.00 uur.