Care Inn

Beeldbank Oisterwijk: Sinterklaas in Oisterwijk, 1987


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de Beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

Sinterklaas is een graag geziene gast in Oisterwijk! Hier bij de intocht van 1987. (Bron: LOVO)

Komend weekend meert de Goedheiligman weer aan in Nederland; in datzelfde weekend doet hij traditiegetrouw ook Oisterwijk aan. We vonden te mooi beeldmateriaal om te negeren in een plaats als Oisterwijk waar de Sinterklaastraditie al meer dan 80 jaren door jong en oud op handen wordt gedragen!

Dit is filmmateriaal van het bezoek van Sinterklaas en zijn pieten aan Oisterwijk in 1987. Lokale zender LOVO was toen nog piepjong maar nam de taak op zich van de intocht en het Kunstkringoptreden filmbeelden te maken.

De 36 jaar oude videoband levert leuke beelden van destijds! (Over het geluid straks meer…) Zo zien we Gerard Koch als Sinterklaas, een rol die hij 25 jaren neerzette. Daarvoor nam hij al 7 jaren een Zwarte Pietrol op zich met de naam ‘Roetmop’. Niemand die zich daar destijds aan stoorde.

In de film zien we ook Huub Groenland die in dat jaar (1987) voor de laatste maal in de rol van Zwarte Piet kroop. Als steun en toeverlaat van de Sint zien we hem aan zijn zijde in de koets. Huub was knecht van Sinterklaas vanaf 1960 en vervulde jarenlang de rol van zangpiet om daarna nog tien jaar als voorzitter van het Sint Nicolaascomité te fungeren.

Ook Jan de Laat vinden we terug in de film. Hij nam 32 jaren de rol van Sjaak Sjoer op zich en nam daarna zitting als bestuurslid verantwoordelijk voor de public relations. Voor Sjaak Sjoer huiverde elk kind bij het horen van zijn naam, in de praktijk was hij een zachtaardige piet die geen voorstelling voorbij liet gaan om een kind een heel speciaal podiummoment te geven. Te zien in de film.

Het geluid bij de filmbeelden was dermate slecht dat we het hebben laten schieten. Een zeer waardig alternatief om tijdens de beelden te horen is ‘Het enige echte Oisterwijkse Sinterklaaslied’. Het werd in 1997 geschreven -26 jaren terug- en gezongen door Bart van den Oord, de muziek werd gecomponeerd door Erik Potters en geproduceerd door Erik de Laat.

 

 

 

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk