ondernemers

Gemeenteraad dwingt wethouder tot aanpak woningbouw


Eric Logister had er geen behoefte aan, maar de raad heeft hem alsnog gedwongen werk te maken van een initiatief tot woningbouw van 90 woningen in de wijk Pannenschuur in Oisterwijk.

Woningbouwplan Buiten Erven grenzend aan de in aanbouw zijnde villawijk (Ruimte voor Ruimte) en de bestaande bebouwing van Pannenschuur-Noord. De zwarte lijnen markeren de 750-meter onbebouwd ten opzichte van Berkel-Enschot (Bron: Keeris architecten)

Logister is namens het college verantwoordelijk voor het activeren van de ruim achterstallige woningbouw. 1500 in tien jaar moeten er komen, waarvan al twee jaar zijn verstreken. Met de vele verkiezingsbeloften en het raadsprogramma waar hij voor is aangenomen zou hij voor ‘bouwen, bouwen, bouwen’ moeten vechten. Veel komt daar niet van terecht. ‘We zien een wethouder die niet vecht voor woningbouw’ zo was de conclusie recent tijdens een commissievergadering. Er klonk een motie van wantrouwen in wording (klik). Afgelopen donderdag werd door de raad aan deze boodschap uitvoering gegeven, en kreeg de wethouder de opdracht om met de initiatiefnemers, de provincie en omwonenden in gesprek te gaan.

90 woningen waarvan 35 % sociale woningbouw en 40 % middeldure woningbouw (Bron: Keeris Architecten).

Tijdens de commissievergadering hingen de reacties van de wethouder van onwaarheden en onverklaarbare tegenwerking aan elkaar. Hij zou een artikel van PIT Onderzoek niet hebben gelezen, ondanks dat hem dat vooraf was toegezonden en hij daarop heeft gereageerd. Hij noemde het gebied ‘buitengebied’ en stelde dat daar niet gebouwd mag worden, maar zowel provincie als de raad kunnen daar wel toestemming voor geven. De afstand tot buurgemeente Berkel-Enschot zou te klein zijn, echter is een ander groter plan Pannenschuur VI dichterbij. En ook was zijn argument dat in het plan Oostflank dat samen met gemeente Tilburg is opgesteld, deze 90 woningen niet zouden passen, echter is dat plan door de raad nog niet goedgekeurd en kan nog worden aangepast. Klein is het project ook niet, wat de wethouder zelf aangaf. Kleine projecten zijn relatief een grote belasting op de ambtelijke organisatie, maar 90 woningen valt daar niet onder.

Na dit alles werd duidelijk dat Logister het niet uitgelegd kreeg, waarom hij niet met open armen staat te wachten op zo’n initiatief, waarbij van de 90 woningen ook nog 35% sociale woningbouw wordt en dit weigerde (klik). Er ontstond een geïrriteerde toon en de raadsleden verweten Logister dat hij niet vecht, maar juist tegen houdt. Dit werd door Logister verworpen, maar ondanks dat kwam er geen beweging. Dat bleek ook aan het begin van de raadsvergadering, toen aan Logister werd gevraagd of hij nog nieuwe inzichten had; dat was niet het geval. De raad heeft hierop als hoogste orgaan donderdagavond een opdracht gegeven aan de wethouder, en wil daarvan uiterlijk het eerste kwartaal van 2024 informatie ontvangen.

Tijdens de raadsvergadering werd de opdracht om ‘alles op alles te zetten’ om de bouw mogelijk te maken, aangepast naar het zoeken van mogelijke speelruimte. Het is dus nog niet gezegd dat het project ook echt door kan gaan, maar dan zullen er wel hele goede argumenten moeten komen die dat belemmeren.