ondernemers

Gemeente Oisterwijk mag niet meer zomaar geld weggeven bij rampen zoals in Marokko


Niet alleen een hele berg reacties van inwoners (klik), maar ook vanuit de lokale politiek waren er vragen (klik) over de door het college (burgemeester en wethouders) gegunde bedrag aan een rampenfonds voor Marokko. Donderdag heeft de raad unaniem besloten dat het college dat niet meer zomaar mag doen. Er moeten duidelijke kaders komen die door de raad worden goedgekeurd.

Het college heeft meermaals geld gestort op de rekening van Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG); het meest recent om Marokkaanse gemeenten te ondersteunen bij de grote wederopbouwopgave. ‘VNG International, de organisatie voor internationale samenwerking van de VNG, heeft de nodige ervaring met gemeentelijke wederopbouw projecten na rampen in het buitenland, bij aardbevingen, watersnoodrampen, tsunami’s en orkanen. VNG International heeft een goed netwerk in Marokko, onder meer via onze zustervereniging van gemeenten en zullen zorgen voor afstemming en samenwerking met hulporganisaties ook actief zijn in het gebied,’ aldus de VNG in hun oproep daartoe.

Gemeente Oisterwijk heeft de vlag halfstok gehangen voor de slachtoffers in Marokko, en ook een donatie gedaan aan het VNG rampenfonds.

De Oisterwijkse politiek is niet tegen het bieden van hulp, maar wil wel vooraf en niet achteraf de afweging maken wanneer die bijdragen vanuit en betaald door de Oisterwijkse samenleving gedaan worden. Enerzijds weegt de raad af dat dergelijke schenkingen niet tot de kerntaak van de gemeente behoren, maar kent ook zoals ze zelf aangeven een  positieve grondhouding ten opzichte van het bieden van steun aan mensen in nood.

Het college heeft van de raad de opdracht meegekregen een afwegingskader te formuleren, waar de raad dan later al of geen goedkeuring voor geeft. Daarmee wil de raad willekeur en maatschappelijke onrust over dergelijke beslissingen voorkomen. Immers is het in dat geval de meerderheid van de raad, en daarmee indirect de meerderheid van de kiezers die instemmen met dergelijke steun.