uitgelicht

Gemeente Oisterwijk: Hoe omgaan met onbegrepen of verward gedrag?


​Tijdens de landelijke Week van de Veiligheid van 9 tot en met 15 oktober is er in Oisterwijk extra aandacht voor het thema ‘onbegrepen of verward’ gedrag. Wat wordt hiermee bedoeld? Hoe gaan we hiermee om? En wat kun jij doen als je hiermee te maken krijgt? We spraken hierover Sarah Voss, wijk GGD’er bij GGD Hart voor Brabant en Ines*, een moeder van een zoon met ‘verward gedrag’ uit Oisterwijk.

Ten einde raad

De afgelopen jaren heeft Ines haar 25-jarige zoon steeds verder af zien glijden. Het begon met een depressie en schooluitval. Het eindigde in zwerven op straat, verschillende incidenten en psychoses. “Dan belde er iemand op of ze appten een foto, dat ze hem hadden zien liggen op een parkeerplaats in Tilburg. Of dat hij overlast veroorzaakte op straat. Dat zijn natuurlijk heel vervelende berichten die je dan krijgt. Ik heb van alles geprobeerd. Maar psychische hulp wilde hij niet of was van korte duur. Dan wordt het heel moeilijk. Want bij wie moet je dan zijn? Als moeder werd ik jarenlang van het kastje naar de muur gestuurd. Ik was ten einde raad. Niemand hielp mij.

Tot ik in contact kwam met de wijk GGD. Zij waren er wél voor ons.”

Kijken wat nodig is

Voss werkt als wijk-GGD’er in Oisterwijk. “De wijk-GGD is een belangrijke schakel tussen veiligheid en zorg. Wij helpen, leggen verbinding met verschillende (zorg)instanties en ontlasten de politie. Wij willen voorkomen dat het echt uit de hand loopt bij mensen die onbegrepen of verward gedrag vertonen. Door een goede samenwerking kan in een vroegtijdig stadium met elkaar worden bepaald welke aanpak en zorg een individu nodig heeft. Zo hebben we ook gekeken wat er nodig was voor de zoon van Ines. ”

Verplichte opname

Mede dankzij de inzet van de wijk-GGD werd de zoon van Ines verplicht opgenomen. “Zonder hen lag hij nu nog ergens op straat of erger. Instanties werkten in mijn ogen langs elkaar heen. Na een maand werd hij weer ontslagen uit de GGZ-instelling. Ik vond dat hij er nog niet klaar voor was. En inderdaad, vrij snel ging het weer mis en moest hij weer opgenomen worden. Gelukkig was de wijk-GGD er voor ons om het proces te volgen. Het gaat nu goed met hem. Hij neemt medicatie en hij is stabiel. Voor iedereen is er nu rust. Ik hoop dat hij daar nog even kan blijven. Al blijft het moeilijk om als moeder je kind op te laten nemen.”

Veel verschillende oorzaken

Het is niet altijd duidelijk wat er bedoeld wordt met mensen met onbegrepen of verward gedrag. Voss: “Dé verwarde persoon bestaat niet. Vaak wordt gedacht aan mensen met een psychose of verslaving. Maar er zijn veel verschillende oorzaken mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een verstandelijke beperking, dementie of zaken die een medische oorzaak hebben. Maar ook door financiële problemen zien we mensen in de problemen komen. Vaak wordt gedacht dat mensen met verward gedrag een gevaar zijn voor de samenleving. In de meeste gevallen is dit niet zo.”

Wat kun jij doen?

Wat kun je doen als je op straat iemand tegenkomt die verward gedrag vertoont? Voss: “Spreek diegene aan, vraag hoe het gaat en wat hij of zij nodig heeft. Soms kan het lastig zijn om in te schatten wat de ander nodig heeft. Wanneer iemand agressief is, anderen bedreigt, gewond is of wanneer er een levensbedreigende situatie is: bel direct 112.

Vertoont een familielid, vriend of kennis verward gedrag en maak je je zorgen? Dan kun je ook bellen met het landelijk Meldpunt Zorgwekkend Gedrag op telefoonnummer (0800) 12 05. Bel in een spoedsituatie altijd 112.

* echte naam is bij de redactie bekend

Bron: Gemeente Oisterwijk ​

Meer politiek- en gemeentenieuws

Bovenstaande bericht is door de gemeente geplaatst op hun website. Oisterwijk Nieuws verspreid deze berichten automatisch, om u op de hoogte te houden van gemeentelijke persberichten.

Meer politiek- en gemeentenieuws leest u in het thema Gemeente (klik!)