uitgelicht

Gaat mooiste boom van Nederland zich voortplanten in Tilburg?


Dinsdag werd bekend dat de eeuwenoude lindeboom in het centrum van Oisterwijk verkozen is tot mooiste boom van Nederland. Iets waar ze in Tilburg jaloers op zijn. Ook daar hadden ze een eeuwenoude linde, maar die heeft het niet gered.

Een ansichtkaart uit het Regionaal Archief Tilburg

De linde, het symbool van vruchtbaarheid, houdt zichzelf in stand. Meestal, als na honderden jaren een boom afsterft, groeit er uit de resten van in het midden een nieuwe lindeboom. In Tilburg is daar ook een poging toe gedaan. Daar stond een oude linde op de heuvel, maar die heeft het niet gered. Later zouden daarvan wortelresten zijn gevonden en opgekweekt. Ergens blijft de drang om zo’n vruchtbare boom in het midden van de samenleving te hebben.

Anno 2023 kwam die drang ook boven bij de bekendmaking van ‘de mooiste boom van het jaar’. Die Oisterwijkse lindeboom ging dinsdag uiteraard heel Nederland door (met een nog onduidelijke Mariaverering, waar we later nog op terugkomen) en kwam via het Regionaal Archief Tilburg ook terecht bij liefhebbers van het Tilburgse. ‘Jammer dat de lindeboom op de Heuvel in Tilburg alweer een tijdje weg is,’ zo was de boodschap. In het archief hebben ze de foto’s nog, zo laat het Regionaal Archief Tilburg weten. Maar, waarom zou Oisterwijk niet een afstammeling kunnen schenken aan de buurgemeente?

Het idee om een stekje van Oisterwijks mooiste boom te schenken aan Tilburg wordt direct positief beantwoord, en ‘onze’ natuurliefhebber Frans Kapteijns staat ook klaar om te helpen. Dat gaat uiteraard niet vanzelf, er komt heel wat vakmanschap en geduld kijken bij het opkweken van zo’n afstammeling, maar wie weet, brengt de vruchtbaarheids-linde (wat wij een veel betere naam vinden) nog een kindje voort…