uitgelicht

Bouwstop voor varkensboer Heukelom vanwege illegale aanvang


De Omgevingsdienst Midden- en West Brabant heeft namens de Provincie Brabant een bouwstop opgelegd tegen de bouwwerkzaamheden van een varkensboer aan de Oisterwijksebaan 6 in Heukelom.

De huidige stallen aan de Oisterwijksebaan 6 in Heukelom (Bron: Google Maps)

Gemeente Oisterwijk heeft eerder wel een vergunning afgegeven voor de fysieke bouw van een nieuwe stal, maar Provincie Brabant heeft dat nog niet gedaan voor de Wet natuurbescherming. Vanwege de bouw en het beoogde gebruik als varkensfokkerij is dat wel vereist. Die vergunningsaanvraag is al wel gedaan, maar nog niet verleend.

Omdat de bouw van de stal en het gebruik daarvan volgens de OMWB onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, dienen beide vergunningen te zijn verstrekt, alvorens er gebouwd mag worden. Met een last onder dwangsom van 25.000 euro per geconstateerde overtreding, is de bouw stilgelegd. De OMWB geeft namens de provincie aan dat de vergunning nodig is vanwege de ligging van de stallen nabij een Natura 2000 gebied. Vanwege de mogelijke risico’s op schade voor de natuur, hebben de Coöperatie Mobilisation for the Environment U.A.  en de Vereniging Leefmilieu bij de provincie aangedrongen op handhaving.

Zowel bij deze bouw op nummer 6, als de eerder omstreden bouw op nummer 2, is het plan van de boeren om middels schaalvergroting te groeien in aantal dieren, maar tegelijk met betere installaties ook te zorgen voor minder uitstoot. Verbetering zou je zeggen, maar niet iedereen is het daarmee eens, omdat er partijen zijn die de veestapel liever zien krimpen.  Saillant in deze kwestie is dat Gemeente Oisterwijk recent de varkensboer in diezelfde straat op nummer 2 met 2,5 miljoen heeft bewogen zijn veehouderij te staken. Dit werd gedaan om de uitstoot van stank en fijnstof richting de nabijgelegen woonwijk weg te nemen. Er werd later lokaal en ook landelijk met verbazing gereageerd dat de gemeente wel de vergunning gaf voor de bouw van de stal op nummer 6. Omdat de gemeente alleen gaat over de ruimtelijke invulling, gaf deze aan niet anders te kunnen. De milieuvergunning is echter een taak van de provincie, en die is zoals deze in het handhavingsbesluit aangeeft, nog niet afgegeven.