Care Inn

Open Monumentendag op de Joodse Begraafplaats Oisterwijk


Het landelijke thema van de Open Monumentendag op 10 september is ‘Levend Erfgoed’. Daar denk je niet direct aan bij een bezoek aan een begraafplaats. Toch valt de eerste blik bij binnenkomst op het woord בית חיים , uitgesproken als Beth Haim, Huis van de Levenden. ‘Levend erfgoed’ pur sang!

Schoolkinderen krijgen een rondleiding (Foto Peter Slingerland)

De begraafplaats is op zondag 10 september open van 11.00 uur tot 16.00 uur en gratis te bezoeken. Ook worden er die dag regelmatig korte rondleidingen gehouden. Onder Immaterieel Cultureel–oftewel levend erfgoed – kun je verstaan de culturele gebruiken en tradities van bewoners die gebruik maken van bijvoorbeeld een begraafplaats. De joden kennen heel wat tradities en gebruiken die bij hun gemeenschap horen en die vaak heel anders zijn dan de onze. Waarom worden er steentjes bij het graf gelegd na een bezoek ? en waarom geen bloemen. En hoe lang blijft een dode daar begraven liggen? Welk geloof zit daar achter. Wat was de bet-bet-overgrootvader van Helga Deen van beroep? En hoe herken je het graf van een moheel? Waarom blaast de rabbijn op de Sjofaar. Erfgoed, wat een aanzienlijke Joodse gemeenschap in Oisterwijk en omgeving, heeft nagelaten op hun laatste rustplaats.

U bent zondag van harte welkom in het Rijksmonument “Joodse begraafplaats” in Oisterwijk. Het adres is Hondsbergselaan 3a.

Lees hier meer over Levend Erfgoed op Monumentendag 2023.