uitgelicht

Open dag stoffeerderij Padouk *


In aansluiting op de open monumentendag zondag 10 september is ook de ambachtelijke meubelstoffeerderij Padouk te bezichtigen van 11.00 tot 16.00 uur. Kerkhovensestraat 11b (dezelfde straat als de erfgoedwerf andere kant van de bedrijfsweg).

Miriam maakt de stoel van oma weer als nieuw.

“Iedereen denkt dat het een stofje er overheen trekken is, maar het is veel. Het is ambachtelijk vak wat ik beoefen”, vertelt Miriam Roest-De Weijer die er plezier in heeft om een waardevol meubelstuk, van antiek tot modern, weer als nieuw eruit te laten zien. “Stofferen is doorgaans een precisiewerk en vergt de nodige vakkennis. Naast juiste technieken is ook vakgereedschap belangrijk voor eindresultaat. Graag heet ik een ieder welkom in mijn atelier.”

Oud ambachtelijk vakwerk
Met traditionele materialen zoals singels, koppeltouw, conische veren, crin, jute, afgedekt met paardenhaar, blauwe watten maken de stoffeerders van de kale romp weer een compleet zitmeubel. De materialen zijn van zeer hoge kwaliteit en alles is puur handwerk.

Stoffen
Stoffen: de keuze is reuze. Populaire meubelstoffen zijn bijvoorbeeld de fijne geweven meubelstof en de grof geweven meubelstoffen, ook de gemêleerde meubel stoffen en effen meubel stoffen worden veel gebruikt. Wat voor u geschikt is hangt onder andere af van de uitstraling die het meubelstuk moet krijgen. Padouk heeft een groot assortiment van stoffen, ook van zeer gerenomeerde merken. Dus ook de stof voor de designbank uit de jaren ’60 is aanwezig. Het stofferen van designmeubels is sowieso het handelsmerk van Miriam. Momenteel staan er egg chairs van Artifort te wachten op een gedaanteverwisseling of een nieuw kleedje zoals de Belgen zeggen.

Duurzaam

Een keur aan lappen stof en leer…

Padouk is genoemd naar een zeer duurzame en uitzonderlijk stabiele houtsoort uit Afrika. Herstofferen van meubels is duurzamer en beter voor het milieu. Kortom stofferen is een oud ambacht met zorg voor de toekomst. Stoffeerderij Padouk werkt al jaren nauw samen met binnenhuisarchitecten, architecten, scheepsbouwers en interieurbouwers om zo hun projecten tot een succes te maken. Naast autostoffering ook kunt u hier terecht voor horecastoffering.

Cursussen
U kunt terecht bij Padouk voor het herstellen van beschadigingen van uw antiek of spiegellijst, de geschikte was/politoer gebruiken of het herstofferen van het meubel op ambachtelijke wijze. Is de oude zetel van oma of het kastje wat u ergens op de kop getikt heeft, aan een opknapbeurt toe? Wilt u dit nu zelf leren te restaureren? De werkplaats van Padouk is de place-to-be. U leert alle kneepjes van het vak onder begeleiding van gediplomeerd docent & stoffeerder. Naast het opdoen van de nodige kennis van de oude alchemie om u bij het restauratieproces te ondersteunen gaat u direct aan de slag. Bij de praktijkgerichte cursussen staat het zelf doen voorop. Er zijn cursussen voor meubelstoffering, antiekrestauratie, herstofferen oldtimers, restauratie kaders en vergulden.

Open dag
10 september 2023 van 11.00 tot 16.00 uur
Atelier adres: Kerkhovensestraat 11b 5061 PJ Oisterwijk
Miriam Roest de Weijer Tel: 0655376061
E-mail: info@padouk.nl Website: www.padouk.nl

 
* Uitleg over de ster in de titel leest u in onze Disclaimer