uitpunt

Oisterwijks Rommeldam in KIJK Geschiedenis


Gerommel in Rommeldam, dat is de titel van een uitgebreid artikel over het ooit kleurrijke pretparkje, recent verschenen in het tijdschrift KIJK Geschiedenis.

In de jaren vijftig verrees in het Noord-Brabantse Oisterwijk een miniatuurdorpje geïnspireerd op Olivier B. Bommel. Maar al binnen een paar jaar ging Rommeldam roemloos ten onder aan wanbeheer en kneuterigheid. Feest! Dat werd wel weer eens tijd. De Tweede Wereldoorlog zat nog vers in het geheugen. Mensen waren druk met de wederopbouw. Veel vrije tijd hadden ze daarbij nog niet, zo werden de zaterdagen nog werkend doorgebracht. Maar bijna iedereen snakte naar leuke uitjes om de zinnen te verzetten. In het West- Vlaamse Ieper opende in 1954 het Toeristisch Centrum Bellewaerde, het eerste attractiepark van het land met een vogelpark voor volwassenen en een ‘Kabouterland’ met mechanische poppen voor de kinderen. In Nederland hadden ze toen al De Efteling. Dat was in 1952 geopend in het Noord-Brabantse Kaatsheuvel en werd meteen een succes…

Het is haast als een sprookje, zo het park begon, en terugkijkende had het zomaar een succes kunnen worden gelijk de Efteling. Dat dit niet zo heeft mogen zijn is duidelijk; het miniatuurstadje is reeds lange tijd bijna letterlijk vergaan. Behalve het tijdschrift, verkrijgbaar bij de boekhandel, is ook onderstaande minidocu van Oisterwijk in Beeld leuk om even terug te kijken, en nog wat ander vermakelijks uit vervolgen tijden.