uitgelicht

Het belang van BPM-berekening voor de aanschaf van een auto *


Bij het kopen van een nieuwe auto komt veel kijken. Naast het kiezen van het merk, het model en de gewenste opties, is het ook belangrijk om rekening te houden met de BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen). De BPM is een belasting die je moet betalen bij de aanschaf van een auto in Nederland. Het is daarom essentieel om de BPM te berekenen voordat je een auto aanschaft. In dit artikel bespreken we het belang van BPM-berekening en waar je op moet letten.

Wat is BPM?

BPM is een belasting die wordt geheven op personenauto’s en motorrijwielen bij de registratie in Nederland. Het bedrag van de BPM is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de CO2-uitstoot van de auto, de cataloguswaarde en het bouwjaar. Het doel van de BPM is om het gebruik van milieuvriendelijke auto’s te stimuleren en de verkoop van vervuilende auto’s te ontmoedigen.

Waarom is BPM-berekening belangrijk?

Het berekenen van de BPM is belangrijk om verschillende redenen. Allereerst wil je natuurlijk weten hoeveel belasting je moet betalen bij de aanschaf van een auto. Door de BPM vooraf te berekenen, kun je een realistisch beeld krijgen van de totale kosten van de auto. Daarnaast kan de BPM-berekening je helpen bij het vergelijken van verschillende auto’s en merken. Door de BPM van verschillende auto’s te berekenen, kun je een weloverwogen keuze maken en de auto kiezen die het beste bij jouw budget past.

Hoe hoog is de BPM van uw auto? (Bron: Pexels.com)

Hoe wordt de BPM berekend?

De BPM wordt berekend aan de hand van verschillende factoren. Ten eerste wordt gekeken naar de CO2-uitstoot van de auto. Hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe hoger de BPM. Daarnaast wordt ook de cataloguswaarde van de auto meegenomen in de berekening. Hoe duurder de auto, hoe hoger de BPM. Tot slot speelt het bouwjaar van de auto een rol. Nieuwere auto’s hebben over het algemeen een lagere BPM dan oudere auto’s. Door al deze factoren mee te nemen in de berekening, wordt een eerlijke en realistische BPM vastgesteld.

Hoe kun je de BPM berekenen?

BPM berekenen kan een ingewikkeld proces zijn, maar er zijn verschillende manieren om dit gemakkelijker te maken. Zo kun je gebruikmaken van online BPM-calculators. Met deze tools kun je eenvoudig de BPM van een auto berekenen op basis van de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van BPM-tabellen die door de Belastingdienst worden verstrekt. Deze tabellen geven een indicatie van de BPM voor verschillende CO2-uitstoot- en cataloguswaarden. Let op, de BPM-tabellen kunnen veranderen, dus het is belangrijk om altijd de meest recente versie te raadplegen.

Andere kosten

Naast de BPM zijn er ook andere kosten waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een auto. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor de verzekering, brandstof, onderhoud en wegenbelasting. Het is belangrijk om al deze kosten mee te nemen in je budget planning, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Door een realistisch beeld te hebben van de totale kosten, kun je een weloverwogen beslissing nemen bij de aanschaf van een auto.

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer