Care Inn

Bierproef evenement Hop Haaren Hop ook voor KWF


Liefhebbers van speciaalbier kunnen zondag 24 september terecht bij het gratis evenement Hop Haaren Hop. De tweede editie van dit speciale bierfestival wordt gehouden bij De Schaapjes aan de Oisterwijksedreef 12 in Haaren. Tussen 13.00 en 19.00 uur presenteren zes brouwers hun gerstenat aan de bezoekers. ,,Na het succes van de eerste editie, kunnen we niet wachten om de bierliefhebber nieuwe brouwsels te laten proeven”, aldus medeorganisator Rens van den Elsen.

Hop hop naar Hop Haaren Hop.

Speciaalbier is populair. Het is op vrijwel iedere drankkaart wel te vinden. Dat ook Haaren een eigen brouwer heeft, is inmiddels bij velen wel bekend. John en Joep van der Linden begonnen er in 2016 mee en hun brouwsels zijn inmiddels op diverse plekken in de omgeving te koop. Voor speciaalbierliefhebbers Frank Leussink, Rens van den Elsen en Jan-Willem Larmit reden om een bierfestival in Haaren te organiseren. De eerste editie met bier proeven en live entertainment raakte bij veel bezoekers de juiste snaar. En dus kon een tweede editie niet uitblijven. ,,We wilden ons evenement nog wat meer cachet geven, dat doen we nu door eigen glazen te introduceren”, aldus Leussink.

Oekraïne
Bezoekers kunnen biertjes verwachten van acht verschillende brouwers/organisaties. Natuurlijk hebben John en Joep van der Linden met hun Bierboerderij een speciale plek op het vernieuwde terrein van horecagelegenheid De Schaapjes. Net zoals de Haarense mannen achter Geheim Biertje. Maar ook Strieper Craft Beer uit Valkenswaard, Milky Road Brewery uit Zeeland, Muifel brouwerij uit Oss en Bourgogne Kruis uit Oosterhout brengen hun speciaalbieren mee naar Haaren. Voor wie geen alcohol drinkt, maar wel iets speciaals lust, is het Alcoholvrij Bierhuis uit Oisterwijk ook aanwezig.

Daarnaast is er een internationaal tintje aan het lokale festival: brouwerij Ditko uit Oekraïne is namelijk ook van de partij. De brouwers zijn vorig jaar hun land ontvlucht vanwege de verschrikkelijke oorlog, maar hebben hun liefde voor bier maken niet uit het oog verloren. Ze zijn gaan samenwerken met Nederlandse brouwers en wilden graag hun speciale brouwsels aan het Haarens publiek presenteren.

Goed doel
,,Vaak draait het bij bierfestival om proeven. Wij wilden nog iets extra’s toevoegen. Daarom zijn we naar theateracts gaan kijken”, vertelt Van den Elsen enthousiast. Tijdens Hop Haaren Hop geven diverse artiesten acte de présence. ,,Vorig jaar hebben we onze gasten verrast met een bijzonder koor. Dit keer hebben we Metallikoor geregeld. Een groep mannen die heavy metal zingt! Zij zingen ook nog eens voor een goed doel: KWF Kankerbestrijding. Wij doen als organisatie een donatie en we hopen dat veel bezoekers ook een (kleine) duit in het zakje doen.”
Ook krijgt lokaal talent dit jaar weer een podium dankzij een samenwerking met muziekschool Popwise uit Oisterwijk. ,,Vijf bands treden op, waarvan de muzikanten vrijwel allemaal uit Haaren of Oisterwijk komen”, gaat Van den Elsen verder. Zo staan JERRK, Red Nailit, Lift, Going Dutch en The Arrows op de bühne. Tussen de bedrijven door verzorgt Vitality Discoshow de (achtergrond)muziek.