uitpunt

Vuurwerk verboden maar sfeermaken mag bij amateurvoetbal


‘Het afgelopen seizoen zaten de sfeeracties er bij Nemelaer goed in. Maar vanaf dit seizoen 2023-2024 mag er van de KNVB bij het amateurvoetbal géén vuurwerk afgestoken worden voor, tijdens en na de wedstrijd,’ aldus de club. Maar vooral positief: ‘Hoe dan ook.. We gaan er weer een mooi feest van maken samen!’ Uiteraard gelden de regels voor alle voetbalclubs.

De Nevelo (tegenwoordig Trinitas) meiden krijgen een ‘aubade’ van vuurwerk.

De KNVB heeft nieuwe regels afgekondigd voor het amateurvoetbal, waar het gaat om wat de voetbalbond ‘Sfeeracties’ noemt. Het zijn acties die niet direct met het voetbalspel te maken hebben, maar wel de sfeer voor spelers en supporters kunnen verhogen. Vuurwerk hoort daar voor de KNVB niet (meer) bij. ‘Als er toch sprake is van het afsteken van vuurwerk, dan wordt hiervan aangifte gedaan bij de aanklager. Zowel de thuisspelende als de bezoekende vereniging kan in staat van beschuldiging worden gesteld,’ aldus de KNVB in hun uitleg over deze maatregel. ‘Afwijken kan alleen wanneer schriftelijke ontheffing is verleend door de gemeentelijke of provinciale overheid. De vereniging is verantwoordelijk voor het aanvragen van een ontheffing en maakt hiervan van tevoren schriftelijk melding bij de KNVB.’

‘De KNVB doet er alles aan om vuurwerk op en rond de voetbalvelden terug te dringen. Niet omdat vuurwerk niet mooi is, maar omdat het gevaarlijk is. Zo kan knalvuurwerk (blijvende) gehoorschade opleveren, kunnen fakkels een temperatuur van 1700 graden krijgen en zware brandwonden tot gevolg hebben en is het inademen van de giftige rook van rookpotten niet bepaald goed voor de gezondheid. Je zal er maar tussen staan. Misschien zelfs met je kinderen.’

Wat wel?

Andere sfeeracties die wél zijn toegestaan geeft de KNVB ook aan. ‘Er is van alles mogelijk, van eenvoudige acties tot duurdere (commerciële) opties en/of shows. Je kunt hierbij denken aan verschillende veilige alternatieven in plaats van vuurwerk: muziek eventueel aangevuld met een lichtshow bij avondwedstrijd, opblaasfiguren of buizen (sky-dancers), confettikanonnen (met grote slierten i.v.m. opruimen), grote vlaggen en/of vlaggetjes voor iedereen, trommels en bijvoorbeeld CO2 kanonnen worden geopperd.