uitgelicht

Oisterwijkse scout bij Nationale Herdenking Tweede Wereldoorlog


De Oisterwijkse scout Danike van der Steen was afgelopen dinsdag aanwezig bij de Nationale Herdenking van 15 augustus 1945 bij het Indisch monument in Den Haag. En ook in Oisterwijk werd stilgestaan bij deze bijzondere datum.

Scouts plaatsen bloemen op het monument.

Danike van der Steen ging samen met vijftien scouts in de leeftijd van 18 tot 25 jaar mee naar de herdenking; dat was dit jaar voor het eerst. ‘Onze dag begon om 12 uur in Museum Sophiahof – van Indië tot nu. Hier sprak Evert Mutter over zijn ervaring als buitenkamper tijdens de oorlog. Dit was een aangrijpend en leerzaam verhaal wat veel duidelijk maakte over waarom deze dag net zo belangrijk is als 4 en 5 mei.’

Danike van der Steen, aanwezig bij de Nationale Herdenking, helpt met uitdelen van drankjes aan de bezoekers.

‘Hierna zijn we met zijn allen naar het monument gegaan om daar te helpen met de voorbereidingen. We hielpen met stoelen klaarzetten en zonnebloemen in het monument plaatsen (zie foto). Verder hebben we ook koffie en thee uitgedeeld aan de gasten. Dit was een mooi moment om even kort met de mensen te praten en zo hun verhaal te horen, waarom ze er bij waren. Daarna begon voor mij de grote taak. Ik mocht naast de vlag staan met een zeekadet en zo de scouts en de jongere generatie vertegenwoordigen. Waardoor ik met een trots gevoel mijn plaatsje naast de vlag waarborgde. Ik vond het een mooie ervaring en kan het iedereen aanraden.’

Scouting

Scouting Nederland voelt zich verbonden met de Nationale Herdenking 15 augustus 1945, ook wel de Indië-herdenking genoemd. In het toenmalige Nederlands-Indië waren zeker 13.000 jongeren lid van Scouting. Veel van deze scouts werden in de oorlog slachtoffer als gevolg van oorlogsgeweld en internering in krijgsgevangen- en burgerkampen. In de kampen werden (vaak illegaal) Scoutinggroepen opgericht. Scouting zorgde voor enige verlichting van de zware omstandigheden en scouts boden waar mogelijk ook hulp aan andere kampbewoners of ze waren actief in het verzet tegen de Japanners.

Oisterwijk

In Oisterwijk werd deze dag ook herdacht. Wethouder Dion Dankers heeft namens de gemeenschap een krans gelegd bij de fusilladeplaats in de bossen van Gorp en Rovert ter nagedachtenis aan vijf gijzelaars uit de Kampen Haaren en Beekvliet die in 1942 om het leven werden gebracht. ‘Hoewel we jaarlijks op 5 mei de bevrijding van ons land vieren, kwam er met de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 pas officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog,’ aldus de gemeente, die hiermee het belang van deze dag benadrukt.

Wethouder Dion Dankers legt een krans (Bron: Gemeente Oisterwijk).