ondernemers

Lezing over de Oisterwijkse Lighallen door Koos Vermue


Voormalig huisarts Koos Vermue geeft op 28 augustus om 14.00 uur een lezing over de Oisterwijkse Lighallen; eerder vertelde hij er ook over bij Lovo.

Een oude prent van de lighallen.

De lezing is onderdeel van de serie Cultuur en Beleef, en wordt gegeven in Huiskamer de Inloop,  Kerkstraat 48 te Oisterwijk. Vermue vertelt wat tbc is en wat deze ziekte voor ons heeft betekent en nu nog steeds.

Vanaf de Van Rijckevorssellaan komend zien we na het oversteken van de Wolvensteeg een door hoge populieren omzoomd pad, dat leidt langs het volkstuincomplex De Lighallen. Tussen 1920 en 1940 zijn honderden Oisterwijkse kinderen hierlangs naar de lighallen gegaan om aan te sterken, om zo te zorgen, dat tuberculose geen kans kreeg. Hiervoor was een brug over de Achterste Stroom gelegd en een paviljoen gebouwd, waarin van april tot oktober tussen de 10 en 20 kinderen overdag konden aansterken met extra voeding, rust en regelmaat.

Cultuur en Beleef is een activiteit speciaal voor mensen, die geïnteresseerd zijn in thema’s als geschiedenis, kunst, reizen, natuur, religie etc . Het kan gaan over lokale onderwerpen maar ook bredere maatschappelijke thema’s komen aan bod. De gastsprekers komen uit Oisterwijk maar soms ook van verder weg. De kosten bedragen 2 euro inclusief koffie/thee. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting Inlooppunt, Coördinator Sandra Wouters tel. 06-17.16.30.91, mailen kan ook ; sandrawouters@contourdetwern.nl