ondernemers

Column Roland Smulders: Veiligheidslekken


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

Roland Smulders (Foto: Iris de Groot).

 

Het gemeentebestuur van mijn woonplaats Oisterwijk doet de applicatie TikTok resoluut in de ban. Er bestaat gevaar voor spionage en dan houdt in Oisterwijk de lol op. Binnenkort worden ambtenaren bij het betreden van het gemeentekantoor opzij genomen door speciaal voor dat doel getrainde handhavers in blauwe uniformen. Even controleren of de instructie tot het verwijderen wel is doorgedrongen. Voor wat de strijd tegen het Chinese gevaar betreft, begint de victorie in Oisterwijk. Mooi dat ik op het goede moment leef om er getuige van te zijn. Ga zo door, gemeentebestuur. Het moet maar eens afgelopen zijn met al dat gegluur in de keuken van de Oisterwijkse democratie.

Wel vraag ik mij af waar het ophoudt. Er komt nogal wat technologisch spul uit China. Half Nederland ligt inmiddels vol met zonnepanelen van Chinese makelij. Erg ingewikkeld zal het wel niet zijn om die dingen ook te voorzien van snufjes waarmee wij op de voet gevolgd kunnen worden. En moeten Chinese waterkokers nu voor de zekerheid ook het veld ruimen? Je kunt tenslotte nooit weten of die dingen tijdens het pruttelen bezig zijn onze diepste geheimen door te sturen.

Het zegt veel over het veiligheidsbewustzijn van mijn dorpsgenoten dat er meteen grappen worden gemaakt over de geheimen die de gemeente zo graag binnenskamers wil houden. Alsof niemand zich kan voorstellen dat er af en toe best gevoelige informatie voorbijkomt. Informatie die de machthebbers in Beijing maar wat graag willen hebben. Dat het kabinet weer van plan is langs te komen voor een zogenaamde ‘heidag’ bijvoorbeeld. Het kost tijd om een bevriende Chinese cateraar naar voren schuiven. De gemiddelde Oisterwijker beseft dat niet, maar het gemeentebestuur laat zich gelukkig geen zand in de ogen strooien.

Als volgende stap zal er wel gekeken worden welke Oisterwijkers er plezier in hebben zich te verdiepen in de Chinese klanken en karakters. Zit er toevallig iemand tussen die met zijn columns probeert de publieke opinie te sturen? Dat moet dan maar eens heel gauw afgelopen zijn. En hetzelfde geldt voor de namaakkerstman die president Xi elk jaar naar Oisterwijk stuurt om in een oude, knalgele taxi weetjes te ontfutselen aan argeloze Oisterwijkers. Denken de mensen in China echt dat wij niks in de gaten hebben? Tot nu toe hebben we het maar zo’n beetje op zijn beloop gelaten, maar nu is toch de tijd gekomen keihard schoon schip te maken.

Probleem is dat ik op deze manier nog wel een poosje zou kunnen doorgaan. Wie eenmaal op het spoor van glurende Chinezen zit, loopt overal wel tegen veiligheidslekken aan die dringend gestopt moeten worden. En ik durf niet eens meer te zeggen dat het irreële angsten zijn. Dat is het probleem. Chinezen zijn op dit moment vast en zeker bezig overal geheimen op te graven. Wij hier in het Westen doen het ook, dus waarom daar niet? Ik ben niet naïef op dat gebied, maar ik vind het wel vermoeiend om dan maar voortaan alles en iedereen te moeten wantrouwen. Bovendien, waarom zouden de Chinezen zoveel moeite doen? Oisterwijk heeft een nieuwsdienst die met de hulp van kritische burgers het wel en wee in de gemeente op de voet volgt. Wie in mijn woonplaats de onderste steen boven wil krijgen, heeft daarvoor echt geen TikTok nodig.

 

Roland Smulders