uitgelicht

Alles wat je moet weten voordat je met pensioen gaat *


In de huidige tijd is het steeds belangrijker om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je pensioen. Het is niet langer vanzelfsprekend dat je een goed pensioen ontvangt vanuit de overheid of je werkgever. Om te weten hoe hoog je pensioen is, is het belangrijk om te weten hoeveel pensioen je opbouwt. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over de hoeveelheid pensioen die je opbouwt, zodat je een beter beeld krijgt van je toekomstige financiële situatie.

Wat is pensioenopbouw?

Hoeveel pensioen krijg ik? Dit is waarschijnlijk een vraag die je niet onbekend voorkomt. Ten eerste is het van belang om te kijken naar hoeveel pensioen je aan het opbouwen bent. Pensioenopbouw verwijst naar het proces waarbij je gedurende je werkzame leven geld opzij zet voor je pensioen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, zoals via een pensioenfonds, een pensioenregeling bij je werkgever of door zelf te sparen of beleggen. Het idee is dat je tijdens je werkende jaren een vermogen opbouwt dat je kunt gebruiken om van te leven wanneer je met pensioen gaat.

Hoeveel pensioen bouw ik op?

De hoeveelheid pensioen die je opbouwt is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je leeftijd, salaris en de regelingen die je hebt getroffen. Over het algemeen geldt dat hoe langer je werkt en hoe hoger je salaris, des te meer pensioen je kunt opbouwen. Daarnaast speelt ook de pensioenregeling van je werkgever een rol. Sommige werkgevers bieden een gunstige pensioenregeling aan, terwijl anderen minder bijdragen aan je pensioenpot.

Hoeveel bouw je op voor later? (Bron: Pexels.com)

Pensioenfondsen en pensioenregelingen

Veel Nederlanders bouwen pensioen op via een pensioenfonds of een pensioenregeling bij hun werkgever. Deze regelingen zijn bedoeld om werknemers te ondersteunen bij het opbouwen van een pensioen. Het pensioenfonds of de werkgever betaalt een deel van je salaris in een pensioenpot, die vervolgens wordt beheerd door het pensioenfonds. Het pensioenfonds belegt dit geld en probeert zo een rendement te behalen, zodat het pensioenpotje groeit.

AOW

Naast het pensioen dat je opbouwt via een pensioenfonds of pensioenregeling, ontvang je ook AOW vanuit de overheid. De AOW (Algemene Ouderdomswet) is het basispensioen dat je ontvangt zodra je de AOW-leeftijd hebt bereikt. De hoogte van de AOW is afhankelijk van je woonsituatie en je burgerlijke staat. In 2021 bedroeg de AOW voor een alleenstaande €1.266,56 per maand en voor een gehuwde of samenwonende €871,86 per persoon per maand.

Invloed van levensverwachting

Een belangrijke factor die van invloed is op de hoogte van je pensioen is de levensverwachting. Hoe langer mensen leven, hoe langer ze van hun pensioen moeten genieten. Dit betekent dat het geld in de pensioenpot langer moet meegaan, wat kan leiden tot lagere pensioenuitkeringen. Sommige pensioenfondsen passen hun pensioenregelingen hierop aan door bijvoorbeeld de pensioenleeftijd te verhogen of de premies te verhogen.

Zelf pensioen opbouwen

Naast het opbouwen van pensioen via een pensioenfonds of pensioenregeling, kun je er ook voor kiezen om zelf pensioen op te bouwen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van sparen, beleggen of het afsluiten van een lijfrenteverzekering. Door zelf pensioen op te bouwen, heb je meer controle over de hoogte van je pensioen en kun je eventuele tekorten aanvullen.

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer