Care Inn

10 Jaar Oisterwijk in Beeld


15 oktober volop activiteiten, want Oisterwijk in Beeld viert 10 jarig bestaan!

Het is alweer 10 jaar geleden dat Oisterwijk in Beeld werd opgericht en dat wordt gevierd met een pop-up cinema in het voormalige KVL ketelhuis aan de Almijstraat 18 in Oisterwijk op zondag 15 oktober van 10.00 tot 18.00 uur.

Medewerkers van Oisterwijk in Beeld interviewen vrijwilligers van de Duurzaamheidsvallei (Foto: Carel Brands)

Bij de oprichting van de vereniging was het aanvankelijk het de bedoeling om korte filmpjes te maken voor social media zoals YouTube en de website www.oisterwijkinbeeld.nl. Een scala van
gebeurtenissen over en in Oisterwijk werd sindsdien vastgelegd, en direct werd ook de prettige samenwerking met Oisterwijknieuws.nl gevonden. In totaal werden ruim 800 korte en lange films gemaakt met steeds Oisterwijk als uitgangspunt. Ze verschenen steevast ook in ons lokale nieuws.

Het record aantal views (kijkers) op YouTube is inmiddels met stip de Intocht van Sinterklaas in 2017 met in de hoofdrol Evelien Verhoeven. Met haar enthousiasme wist de toen 11-jarige
scholiere zowel Sinterklaas als de 1,2 miljoen (!!) kijkers te charmeren. Naarmate de tijd vorderde kwam de behoefte om meer diepgang te leggen in de onderwerpen en werd de serie Verzetsstrijders van de Straat gemaakt die het verhaal vertellen van moedige
mannen in het Oisterwijks verzet tijdens de tweede wereldoorlog. Naar hen werd in Oisterwijk een straatnaam genoemd.

Documentaires
De eerste grotere producties die gemaakt werden waren die over Trappaf, Asterius, het verhaal over de dappere familie Timmermans en de Oisterwijkse molen. Dit smaakte naar meer en al snel volgde de eerste serieuze documentaire Dagboek van een verzetsman die inmiddels al meer dan 30.000 keer bekeken is. Hiermee had de vereniging de smaak van het documentaires maken te pakken en er volgden er meer. Zoals de natuurfilm Oisterwijk, Parel in het Groen, met als hoogtepunt de sfeervolle vertoning in een stampvol Natuurtheater. De film De verborgen verhalen van Kasteel Nemerlaer trok overvolle zalen en recentelijke film Dossier de kindervriend werd zelfs door Omroep Brabant uitgezonden.

Een uitverkochte zaal, waarvan de helft uit Haaren, kijkt vol verbazing naar het afbranden van kasteel Nemerlaer (Foto: Joris van der Pijll).

Op dit moment staan er weer twee ‘stevige’ documentaires op het
wensenlijstje van de vereniging waarvoor de eerste stappen alweer zijn gezet. Tussendoor vond men ook steeds nog tijd voor kleine serieuze of humoristische korte filmpjes zoals bijvoorbeeld Braakballen of met Jochem van Brabants Landschap of het Intents Festival.

Teveel om op te noemen 

Bij het 100 jarig bestaan van de KVL ontstond ook het initiatief om een boek te schrijven. Het ging over de geschiedenis van de leerlooierij en de verhalen van de mensen die er gewerkt hebben. In zes maanden tijd werden 100 mensen geïnterviewd en het boek bleek een groot succes. Samenwerking met video in combinatie met een boek werd ook gevonden bij 150 Jaar Spoor (Uitgeverij Kartier van Oisterwijk), en er was bijvoorbeeld een serie bij de ijsbaan Oisterwijk on Ice. Carnaval kwam aan bod met diverse muziek-clips, en incidenteel ook actuele ‘politieke’ items, zoals bij het KVL monument en verkeer in de Pannenschuur. Of bijvoorbeeld de promotie van ons mooie Oisterwijk, natuur en duurzaamheid kwamen aan bod.

Bijzonder evenement
De vrijwilligers van Oisterwijk in Beeld zoeken steeds mogelijkheden en inspiratie om mensen te boeien met wat Oisterwijk biedt. Zo staat er voor zondag 15 oktober weer een bijzonder evenement op stapel in de sfeervolle ambiance van Work in Brew, het voormalige ketelhuis van de KVL aan de Almijstraat 18 in Oisterwijk. Noteer deze datum alvast in uw agenda want dan kunt u er de mooiste films van deze vereniging nog eens zien in een pop-up cinema waar u van 10.00 tot 18.00 uur vrij kunt inlopen. Hoe laat welke film die dag draait wordt binnenkort bekend gemaakt op social media, www.oisterwijkinbeeld.nl en uiteraard op deze website.

In een film over het groen van Oisterwijk, vertelt Frans zijn groene verhaal. (Foto: Oisterwijk in Beeld)

Wij feliciteren Oisterwijk in Beeld nu alvast met deze mooie en bij de inwoners zeer gewaardeerde prestatie.