uitgelicht

Stichting Stoommachine Oisterwijk werkt aan museum op KVL


‘Van Machinegebouw tot museum’ dat is de nieuwe uitdaging die de vrijwilligers van Stichting Stoommachine Oisterwijk zichzelf hebben opgelegd.

De vitrine in de machinekamer op KVL ‘vertelt’ over de historie van de stoommachine (Bron: Destoommachine.nl).

Over zo’n mooi stuk erfgoed als de Oisterwijkse stoommachine is een heleboel te vertellen. Voor een deel spreken stoommachine, machinegebouw en ketelhuis al voor zichzelf, maar het is nog mooier als deze in een betekenisvolle context geplaatst kunnen worden. Daarom zijn er al lange plannen om het machinegebouw in te richten als museum.

Vanaf 2018 hebben de Stichting Stoommachine Oisterwijk en heemkundevereniging De Kleine Meierij hun krachten gebundeld. Met enige tussenjaren vanwege onzekerheden, zijn de plannen in 2022 weer opgepakt. In kleine stappen is begonnen met collectievorming.Foto’s, tekeningen, materialen en onderdelen verzamelen. Een deel is reeds ondergebracht in enkele vitrinekasten. Een ander deel wordt weergegeven in een foto- en videopresentatie. Niet te vergeten: het ontwikkelen van excursies, rondleidingen en lesmateriaal voor basis- en voortgezet onderwijs.

Binnenkort te zien tijdens de open dag op 9 juli, klik hier!