ondernemers

Over de Russische Madam in Heukelom en schoolmeester Dirck Henninghs uit Moergestel


De tweede aflevering van het kwartaalblad/vlugschrift van erfgoedvereniging/heemkundekring De Kleine Meijerij biedt wederom een bijzondere kijk op aspecten van de historie van Oisterwijk, Moergestel en Heukelom.
Het openingsartikel is als het ware een dwarsdoorsnede van twee tot voor kort vrijwel onbekende foto- en documentencollecties die betrekking hebben op mevrouw A.W. Eschauzier-Bersin, de ‘Russische Madame’, die ooit villa Zonlicht in Heukelom bewoonde. Martin van der Waals heeft uit deze twee verzamelingen een selectie gemaakt met bijzondere nooit eerder gepubliceerde beelden.
Frans Goris brengt in het tweede deel van zijn artikel het uitgebreide en rijk geïllustreerde vervolg van zijn verhaal over de Moergestelse schoolmeester-koster Henninghes en de vijf debuterende dominees. Uit dit vervolg blijkt eens te meer dat niet alles in ‘Gods wijngaard’ op rolletjes liep.

De ‘Russische Madame’(Uit de collectie van Xandra Tober)

In zijn bijdrage aan dit kwartaalblad gaat de uit Den Haag afkomstige B. van Dooren in op eerder in het tijdschrift ‘Ons voorgeslacht’ verschenen artikelen betreffende Maria Boogaard en haar voorouders uit de familie (Hout)Appel. Bij verdere naspeuringen kwam ook Oisterwijk hierbij in beeld. Het artikel is voorzien van mooie afbeeldingen van schepenzegels en een uitgebreid notenapparaat.

Wim van de Wouw vertelt vervolgens over zijn herinneringen aan 12 mei 1940, enkele dagen na de Duitse inval in Nederland. Hierbij vertelt Wim ook over Kees Keuninkx, de latere schaapherder, en diens oorlogsverleden.

Onlangs verscheen van de hand van Ad van den Oord bij Stichting Het Kwartier Van Oisterwijk het boek ‘De kindervriend’ over de moord (in de Oisterwijkse bossen) op de twee meisjes Ria Pagie en Annie Remken. In dit boek wordt deze geschiedenis aan de hand van archiefmateriaal van onder meer politie en justitie, krantenberichten en interviews met nabestaanden ontrafeld. Lauran Toorians bespreekt dit boek in een kort artikel.

Bij de literatuur-signalementen in dit nummer vinden we het boek ‘Hét Helvoirtse boek. Stront op straat. 55 jaar aan klinkende verhalen uit Keiespellersdurp. Een uitgave over 55 jaar carnaval in Helvoirt’. Het verscheen onder redactie van Bas van Hattum, Theo Hooft, Miguel Houben, Margaret van den Hurk, Salina van den Nieuwenhuizen, Edwin Pijnenburg en Ans Veerkamp. Daarnaast ook het boek ‘De Brabantse geschiedenis in Udenhout en Biezenmortel’ dat Kees van Kempen schreef in samenwerking met het schrijversteam Erfgoedcentrum ’t Schoor. De uitgave verscheen eind maart bij gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag. Helaas hebben we recent zijn overlijden moeten betreuren.

De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij Boekhandel Oisterwijk, bij Johan heeft het te Moergestel, en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij in het voormalig gemeentehuis van Haaren aan het Mgr. Bekkersplein.