ondernemers

Door DNA-onderzoek zijn in Oisterwijk al 29 patiënten beter beschermd tegen trombose


Er wordt steeds meer bekend over de mogelijkheden om medicatie af te stemmen op individuele eigenschappen van patiënten. Zo wordt bij u in de apotheek de behandeling afgestemd op bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, gewicht en werking van de lever en nieren om een optimale en zo veilig mogelijke behandeling te garanderen. Sinds kort is hier een extra factor bijgekomen: het testen van het DNA om de aanleg om medicijnen af te breken vast te stellen. Dit gebeurt nu in specifieke gevallen als een behandeling niet aanslaat of er bijwerkingen optreden. Dus eigenlijk pas als het mis is gegaan.

Voorkomen

Mevrouw van de Ven-Kemps en apotheker Robin van der Klip.

De apothekers van de Voorste Stroom, Robin van der Klip en Vince Maar, vonden dit verkeerdom denken en voorkomen liever problemen dan ze verhelpen. Een goed voorbeeld hiervan is dat de werkzaamheid van de bloedverdunner clopidogrel afhankelijk is van het DNA van de patiënt. Bij één op de drie patiënten werkt de standaarddosering niet of niet optimaal. De apotheek heeft daarom samen met de huisartsen in Oisterwijk alle clopidogrelgebruikers opgeroepen om zich te laten testen. Het type DNA werd gemakkelijk bepaald door middel van eenmalige bloedafname. De opkomst was groot. 119 patiënten hebben hun DNA laten bepalen. Bij 29 patiënten bleek dat ze inderdaad niet optimaal beschermd waren. Zij zijn gewijzigd in dosering of hebben een nieuwe behandeling gekregen.

Enzymen

Zo is ook mevrouw van de Ven-Kemps (88) getest op haar DNA. Wat bleek, haar enzymen waren verminderd actief, clopidogrel werd niet genoeg actief gemaakt en haar bloed was niet optimaal verdund. “Of clopidogrel goed werkte, daar merkte ik niks van. Gelukkig heb ik in die 10 jaar dat ik het al slik nog geen nieuwe TIA gekregen. Ik ga nu in overleg met mijn apotheker en huisarts een dubbele dosis innemen. Het voelt fijn om nu goed beschermd te zijn!”

De jonge apothekers zien het als uitdaging om passende en doelmatige zorg te leveren om erger te voorkomen. “We zien dat de druk op de zorg steeds meer toeneemt. Met nieuwe inzichten, zoals deze DNA-test, kunnen we het ziekenhuis ontlasten omdat we hiermee bijvoorbeeld nieuwe infarcten voorkomen. Als u een oproep krijgt om uw DNA te laten bepalen dan raden wij u van harte aan om deze test te doen om u zo een nog betere kwaliteit van zorg te garanderen. Samen werken we aan een gezonde toekomst voor iedereen.”

Als er een duidelijk reden is om het onderzoek in te zetten, zoals bovenstaande voorbeeld, zijn er geen kosten voor de patiënt, alles wordt vergoed door de verzekering. Als de patiënten het onderzoek zelf willen zonder indicatie kan dit ook, maar dan moet dit door hen zelf betaald worden.