uitgelicht

Deel nieuwbouwwoningen Moergestel bij nog af te breken hoogspanningsleidingen


Het wonen onder of direct naast hoogspanningsleidingen, kan negatieve effecten hebben op de gezondheid. Wonen nabij de straling die deze hoogspanning veroorzaakt wordt met name afgeraden voor kinderen.

De nieuwbouwwijk Heiligeboom (voorheen Oostelvoortjes II) van BPD.

BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling werkt samen met Gemeente Oisterwijk in Moergestel aan de nieuwbouwwijk Heiligeboom (voorheen Oostelvoortjes II), waarvan wethouder Anne Cristien Spekle afgelopen week aangaf dat de oplevering van de eerste woningen in 2026 verwacht wordt. Over dit gebied lopen nog hoogspanningsleidingen, die zover nu bekend in 2027 verwijderd worden. Netwerkbeheerder TenneT vervangt de huidige bovengrondse 150 kV-verbinding tussen Tilburg Noord en Best – de bekende hoogspanningsmasten die ter plaatse zichtbaar zijn – door een ondergrondse verbinding. Deze bovengrondse hoogspanningsverbinding wordt over een lengte van 32 km vervangen, waarbij de ondergrondse kabel niet meer door dit gebied loopt.

In Nederland geldt een voorzorgbeleid voor de afstand tussen hoogspanningslijnen en woningen. Dit beleid is er om blootstelling aan magnetische velden in de woonomgeving te beperken. Deze magnetische velden kunnen gezondheidsproblemen geven; bij kinderen meer dan bij volwassenen. Ook zijn er mensen die gevoelig zijn voor magnetische straling. Het advies van de Gezondheidsraad en GGD’en geldt voor plekken met een veldsterkte van meer dan 0,4 microtesla (zie schema onder). Niet alleen bij hoogspanningslijnen, maar ook bij trafohuisjes en ondergrondse kabels kan dat het geval zijn. Een woning betrekken direct naast of onder (of in geval van ondergrondse leidingen ‘op’) een hoogspanningsleiding is dan ook niet verstandig.

Tennet laat desgevraagd weten dat de bovengrondse leiding (zie foto onder) pas kan worden weggehaald, als de nieuwe ondergrondse leiding gereed en getest is, en voldoende functioneert. Daarbij behoort ook de installatie van koppelstations. Vervolgens, na goed functioneren van de ondergrondse leiding, kan de bovengrondse leiding buiten bedrijf worden gesteld en begonnen worden met de afbraak daarvan. De verwachting zoals die er nu uitziet is dat dit in 2027 gaat gebeuren.

Het plangebied is groot; het aantal woningen dat dit betreft is beperkt; mogelijk dat een aantal woningen wat later worden gebouwd. Zo lang de hoogspanningsmasten in bedrijf zijn is daarin wonen in ieder geval niet verstandig. Voor geïnteresseerden: kijk ook eens op het Kennisplatform (klik hier).

De naar verwachting tot en met 2027 in gebruik zijnde hoogspanningsleiding (Bron: Tennet)

Schematische weergave van straling van hoogspanningsleidingen. De stralingswaarde is afhankelijk van de hoogte van, afstand tot, en stroom door de leidingen (Bron: Kennisplatform.nl).