ondernemers

Column: De toekomst van het Mysterie van Zwembad Staalbergven


Het Staalbergen houdt de gemoederen in Oisterwijk al enige jaren bezig; en voorlopig komt daar geen einde aan; volgens Jaap Budding ‘zal het Mysterie van Zwembad Staalbergven een legende worden’.

De toekomst van het Mysterie van Zwembad Staalbergven

In het pittoreske stadje Oisterwijk is er opwinding en consternatie rondom zwembad Staalbergven. Het lokale dagblad, het Brabants Dagblad, berichtte over een conflict tussen Natuurmonumenten en de gemeente. Het grappige is dat de gemeente juist beweert, dat er terzake overeenstemming is met Natuurmonumenten. Het is maar hoe je het noemt. De inwoners van het stadje kijken reikhalzend uit naar de komische discussies die zullen plaatsvinden tijdens de gemeenteraadsvergadering in september.

Buitenbad Staalbergven Oisterwijk met zwemplezier in voorlopig alleen het ven.

Het begon allemaal met een artikel waarin stond, dat alleen het ven van zwembad Staalbergven nog gebruikt kon worden in de toekomst, tenminste als Natuurmonumenten volhardt in haar standpunt . Dit standpunt zorgt voor een golf van verontwaardiging bij de inwoners, die graag wilden dat het zwembad gerenoveerd werd. Ze zagen in gedachten al hoe ze zich zouden moeten verkoelen in het ven, terwijl ze watertrappelden te midden van de eenden en kikkers.

De lokale wethouder Dion Dankers probeert de gemoederen te sussen door te beweren dat er “overeenstemming” was bereikt met Natuurmonumenten. Echter, tot grote verrassing van de inwoners, bleek deze overeenstemming een peperdure oplossing te zijn (klik). Het gerucht ging dat er plannen waren om het ven om te toveren tot een modern zwembad, compleet met duikplanken, glijbanen en zo. De inwoners begonnen zich af te vragen of Natuurmonumenten niet stiekem het woord “natuur” in hun naam wilde veranderen in “pretpark”.

Terwijl de verwarring en hilariteit toenamen, groeide de spanning in afwachting van de gemeenteraadsvergadering in september. Het stadje maakte zich op voor een schouwspel van politici die zich in allerlei bochten wringen om de zwarte piet niet toegespeeld te krijgen. De gemeenteraad zal getuige worden van een waar spektakel, waarbij de politici allerlei vreemde argumenten en verklaringen zullen presenteren om zichzelf vrij te pleiten.

Naar verwachting zal op de dag van de vergadering het plaatsvervangend gemeentehuis Tiliander gevuld zijn met een verwachtingsvolle menigte. De politici nemen hun posities in met vlammende betogen. Het zal al snel duidelijk worden, dat er geen gebrek is aan creatieve verhalen en opmerkelijke redeneringen. Een raadslid zal bijvoorbeeld kunnen betogen dat zwemmen in een ven gezond is, omdat de modderige bodem geheel gratis een natuurlijke voetmassage kan geven.

Er zullen steeds meer absurde voorstellen de revue passeren. Een raadslid zou kunnen opperen om het ven te omringen met een gigantisch opblaasbaar zwembad, zodat de natuur onaangetast zou blijven. Een ander zou kunnen suggereren om het gebruik van een vliegende start bij zwemwedstrijden, waarbij de zwemmers vanaf een nabijgelegen heuvel zouden worden afgeschoten om het ven in draf te bereiken.

De inwoners van Oisterwijk zullen vol verbazing en plezier toe kijken, terwijl de politici zich in allerlei bochten wringen. Het zal een waar komisch spektakel worden , met veel gelach en af en toe een collectieve zucht van ongeloof. Uiteindelijk komt er geen duidelijke oplossing uit de bus, maar het stadje zal wel een onvergetelijke avond vol amusement hebben.

En zo zal het Mysterie van Zwembad Staalbergven een legende in Oisterwijk worden. Het verhaal zal worden doorverteld van generatie op generatie, en telkens als er een nieuw conflict ontstaat tussen natuur en menselijk vermaak, zal er gerefereerd worden aan die ene gedenkwaardige gemeenteraadsvergadering. Het stadje kon altijd rekenen op een lach, wetende dat ze de komische capriolen van hun politici nooit zouden vergeten.

Jaap Budding