ondernemers

Alzheimer Café Oisterwijk ging over invloeden van muziek


Het thema dat besproken werd was: Invloed van muziek en bewegen bij dementie.

Gastspreker was Rein van Bedaf, neurologisch muziektherapeut. Rein gaf een presentatie over de invloed van muziek bij dementie en de relatie tussen muziek en motorische gebieden.

Muziektherapie is een therapievorm waarbij muziek centraal staat. Muziektherapie kan worden ingezet als behandeling met als doel verbetering van gedrag, cognitie, emotie, motoriek. Aan de hand van een doorsnede van de hersenen heeft Rein uitgelegd welke gebieden gekoppeld zijn aan diverse vormen van zintuiglijke informatie. Het hersendeel dat verantwoordelijk is voor beweging en muziek is groot. Wanneer je muziek hoort neemt de hersenactiviteit toe.

Muziek roept emoties op en emoties brengen herinneringen terug. Als voorbeeld wordt gegeven dat iedereen voorkeursmuziek heeft. Tel hiervoor vanaf het geboortejaar 15 jaar op. Ga na welke muziek in dat jaar populair was. Waarschijnlijk is dat de muziek die je kippenvel geeft en die emoties en herinneringen oproept. Door het muziekaanbod af te stemmen op de levensgebeurtenissen of muziekvoorkeur kan een passend muziekaanbod bijdragen tot welbevinden en de kwaliteit van leven verbeteren.

Mensen worden rustiger en zijn meer in staat zich te ontspannen. Er wordt altijd vooraf een doel bepaald en er wordt gewerkt aan de hand van een behandelplan dat samen met degene die de muziektherapie ontvangt (of de partner/mantelzorger), wordt opgesteld. Voor het volgen van muziektherapie is een medische verwijzing nodig. Het is zinvol bij de eigen zorgverzekeraar na te gaan wat de mogelijkheden tot vergoeding zijn.

Eerstvolgende

De volgende Alzheimer Café bijeenkomst staat gepland op dinsdag 19 september. Het thema van Wereld Alzheimer dag is dit jaar “Samen aan tafel”. Op 19 september wil de organisatie graag Wereld Alzheimer dag samen met u vieren. Het thema “samen aan tafel” sluit daar zeker op aan. Deze avond staan voor u een aantal ‘gedekte’ tafels klaar met eigen thema’s. Aan deze tafels kunt u met elkaar in gesprek gaan en ervaringen delen. En natuurlijk zijn er ook dit jaar weer lekkere hapjes klaarstaan met een drankje erbij.

Kom luisteren en meepraten bij het Alzheimercafé

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor familieleden, vrienden, hulp en dienstverleners en andere belangstellenden. Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen wat de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent. De ondersteuning die de aanwezigen elkaar geven is van zeer grote waarde, en de aanwezigen gaan dan ook met een voldaan gevoel naar huis.

Inloop vanaf 19.30 uur. Duur programma van 20.00 – 22.00 uur. Locatie De Coppele, Prunusstraat 69, Oisterwijk. Aanmelden is niet nodig.

 Meer over dementievriendelijk Oisterwijk

DTZ logo low