ondernemers

6,2 miljoen minder inkomsten lijkt bij Oisterwijkse politiek niet erg aan te komen


Je baas heeft je ontslagen dus krijg je komende maanden minder inkomen, dat ene Staatslot blijkt toch net op een ander nummer te zijn gevallen en ja de kosten voor boodschappen en benzine zijn weer duurder geworden. Je hagelnieuwe auto die je kocht omdat je dacht er rooskleurig voor te staan, blijkt dan toch een blok aan je been, want je moet nog een deel afbetalen. Gelukkig heb je nog een spaarpotje voor de studie van de kinderen, dan moet dat maar gebruikt worden…

Geldnood
Daar waar ieder normaal mens zich zorgen zou maken, zijn de lokale politici vooralsnog stilletjes aan het kijken hoe ze de geldzorgen kunnen ombuigen. ‘Er is een probleem, maar dat is niet door ons veroorzaakt,’ zo lijkt de tendens momenteel, na het bericht dat Gemeente Oisterwijk 6,2 miljoen aan inkomsten misloopt.

Uiteraard is het goed te proberen als je denkt ergens extra inkomsten vandaan te kunnen halen, maar het betreft een bedrag dat bij succes uiteindelijk door de inwoners betaald zou moeten worden en de kans dat de gemeente dit geld zou krijgen was wel erg klein. Niet alleen Enexis attendeerde de gemeente op eerder gemaakte afspraken, waaruit bleek dat de rekening onterecht was, ook de driekoppige rechtbank deed dat eerder. Vervolgens werd ook het beroep verloren, waardoor nu de jaarstukken uit 2022 met terugwerkende kracht moeten worden aangepast en daarin een verlies van 6,2 miljoen moet worden opgenomen.

gemeentehuis

Is er nog geld voor het centrum van Haaren?  (Foto: Oisterwijk in Beeld)

Zowel PGB als VVD (samen met D66 de regerende partijen) stellen dat hiervoor een risico is opgenomen. Op zich juist, maar die stelpost in de begroting was wel te laag. PGB leverde vorige regeerperiode de wethouder financiën, destijds nog trots dat hij het huishoudboekje rond kreeg. VVD kwam daarvoor en daarna met de wethouder financiën, en ook die kreeg het boekje rond. Wel waren er zorgen over de toekomst; niet vanwege die mis te lopen 6,2 miljoen, maar de oorzaak daarvan werd neergelegd bij de Rijksoverheid, vanwege hoge zorgkosten en lagere bijdrage.

VVD
Volgens de VVD was het gemis van die 6,2 miljoen ‘niet geheel onverwacht. Wat in 2017 een mooie extra inkomstenbron voor onze gemeente leek, bleek al snel juridisch niet houdbaar. Gelukkig heeft het huidige college bij haar aantreden in 2021 de claim meteen als risico ingecalculeerd. En hebben we inmiddels genoeg gespaard om deze tegenslag financieel op te vangen.’ Die reserves zijn in Oisterwijk goed, maar volgens de begroting en risico’s die er nog liggen ook nodig om het verlies in komende jaren op te vangen. Deze partij wil 28 september in de gemeenteraad bekijken welke gemeentelijke ambities moeten worden bijgesteld. Lees: ‘waarop bezuinigd moet worden’. Geld dat al is uitgegeven kan niet meer terug, dus als de VVD geen of minder geld uit de reserves wil halen (nodig voor de opvang van andere risico’s én verlies in komende jaren) komt het ten koste van nog uit te voeren projecten. Geen nieuw Staalbergven? Minder sociale woningbouw? Blijft het Haarense centrumplan in de la?

PGB
De grootste partij van onze raad stelt ook dat het risico was opgenomen in de begroting; klopt, maar te weinig. PGB neemt alvast een voorsprong op de aankomende raadsvergadering: ‘Betekent het nu dat de gemeente moet bezuinigen? Nee,’ zo stelt de partij. ‘De uitspraak heeft geen gevolgen voor het geld dat de gemeente de komende jaren ontvangt.’ Met het ‘komende jaren’ lijkt er niks aan de hand, maar ook deze partij moet erkennen dat ‘De reserves wel fors naar beneden gaan.’ Volgens de PGB zijn er geen andere grote risico’s te verwachten die opgevangen moeten worden. Om meteen wel de zorgen over een groot en reeds bekend risico te vermelden; dat van de hoge zorgkosten en mindere bijdrage vanuit Den Haag. Volgens de partij staan beide los van elkaar, maar geld is geld, en 6,2 miljoen is dan wel een flinke slok op de bekende borrel.

Voormalig voorzitter van Algemeen Belang, Jaap Budding, noemt het eerdere uitgavepatroon ‘potverteren’. De raad heeft geld uitgegeven en haar begroting rond gekregen door inkomsten mee te tellen waarvan verwacht kon worden dat ze die niet zouden ontvangen. ‘Hierdoor is het nodig om de 6,2 miljoen in mindering te brengen op de reserves.’

Linksom of rechtsom, zal er bezuinigd moeten worden, wil de gemeente komende jaren uit de rode cijfers komen. Of de gemeentelijke belastingen gaan omhoog … na het zomerreces wordt het onderwerp besproken in de raad.