ondernemers

5 Stappen om oververhitte relatie met de buren te voorkomen


We hebben inmiddels meerdere tropische dagen gemeten in Nederland. Op social media zie je de een na de andere BBQ voorbijkomen en in tuincentra is het een drukte van jewelste. Het is zomer! En dat betekent dat we weer veel meer ‘buiten leven’ de komende maanden.

Burenruzies
‘Na een nat voorjaar is het hartstikke lekker om buiten van de zon te genieten. We weten alleen dat juist in de zomerperiode de gemoederen tussen buren hoog kunnen oplopen’ aldus Caroline de Clerck, coördinator Buurtbemiddeling Oisterwijk. “Een BBQ kan rookoverlast veroorzaken en gezellig borrelen tot laat in de avond stoort wellicht die buur die vroeg op moet. Deze kleine irritaties kunnen oplopen tot een burenruzie. De ervaring leert dat wanneer je irritaties niet laat oplopen een ruzie makkelijk is te voorkomen. Sterker nog, vaak hebben buren niet eens in de gaten dat hun gedrag jou stoort.’

Stappenplan

Praat met je buren, het helpt!

Ervaar je overlast? Een goed gesprek doet wonderen. Samen met ervaren buurtbemiddelaars hebben we de volgende vijf stappen opgeschreven voor dit gesprek.

1 – Kalm
Voel je je boos of geïrriteerd? Met woede maak je het erger. Probeer dus kalm
te blijven voordat je je buur benadert. Wanneer jij rustig bent is de kans groot
dat er ook kalm gereageerd wordt door je buur.

2- Moment
Kies een moment dat jou én je buur goed uitkomt. Verwacht niet dat je buur
direct tijd voor je heeft. Spreek samen een moment af wanneer jullie beiden
tijd hebben voor elkaar.

3- Leg uit
Leg tijdens het gesprek uit wat voor overlast je ervaart en wat het met je doet.
Luister ook naar je buur. Het is mogelijk dat je buur niet door heeft dat het je
ergert of dat de buur een goede verklaring heeft hiervoor. Probeer begrip voor
jouw situatie te krijgen, maar heb zelf ook begrip voor je buur.

4- Oplossing
Zoek samen naar een oplossing waar jullie allebei tevreden mee zijn. Kom elkaar hierin tegemoet. Van beide kanten zullen er eisen bijgesteld moeten worden om tot een goede oplossing te komen.

5- Afspraken
Is de oplossing gevonden? Maak duidelijke en makkelijk te behalen afspraken
waar jullie je allebei aan gaan houden.

Buurtbemiddeling
Lukt het je niet om het probleem met je buren op te lossen? Dan staat het team van Buurtbemiddeling voor je klaar. De vrijwilligers staan onpartijdig in het conflict en weten buren vaak samen aan tafel te brengen om samen tot een oplossing te komen. Wil jij meer weten over Buurtbemiddeling, heb je een conflict met de buren of lijkt het jou interessant om als vrijwillige buurtbemiddelaar te assisteren? Kijk dan op www.buurtbemiddelingbrabant.nl voor meer informatie of neem contact op via 013 – 549 86 46