Care Inn

Seriemoordenaar ‘De Kindervriend’ met slachtoffers in Oisterwijk te zien bij Omroep Brabant


Recent werd het boek en de filmdocu ‘De Kindervriend’ gepresenteerd. Een presentatie van wat een indrukwekkende documentaire is geworden over een seriemoordenaar. Het is een samenspel geworden waarin de auteurs niet schuwen om ‘man en paard’ te noemen. Wie was die man, wat heeft Theo van Berkel uit Tilburg bewogen meerdere kinderen te vermoorden, en waar kwam hij toch vandaan? Waarom werd hij tot tweemaal vastgezet in de gevangenis in Leeuwarden, en hoe kon men toestaan dat zo iemand terug kon keren in de maatschappij?

Geweldenaar

Uit ‘Dossier de Kindervriend’

Hoewel er in 1941 tijdens de oorlogse periode voor die tijd veel onderzoek is gedaan, en de dader werd veroordeeld voor een deel van waar hij van verdacht werd, blijkt anno 2023 dat deze moordenaar nog veel meer op zijn kerfstok heeft. Niet alleen de moorden in Oisterwijk. Daarvoor en daarna volgt uit hedendaags onderzoek een lange lijst van criminele zaken. Een spoor van geweld, klein en groot vergrijp, in onder andere Amerika en Nederlands Limburg: Mishandelingen, diefstal, verkrachtingen en moorden.

Moord

Daar waar de filmdocu in de tijdsgeest van het moment verhalend en beeldend het spoor volgt, duikt historicus Ad van den Oord met zijn boek meer in de details. Hij heeft eerder zijn boek aangeboden aan de broer van een van de slachtoffers. Die gaf daarop een opvallend positieve kijk op het verblijf van zijn familie in Oisterwijk. In plaats van afstand te nemen bezocht de familie – ook na de moord op zijn zusje – ieder jaar het geliefde vakantiehuis in de Oisterwijkse bossen. En in die tijd ook regelmatig een bezoek aan de plek des onheils, die voor vele lokale bewoners bekende boom met daarin gekrast: ‘Moord’. Het ooit kleine woordje ‘moord’ groeide mee met de natuur; zo groeide ook dit onderzoeksverhaal tot gruwelijke proporties.

Broer van een van de slachtoffers Tom Remken (links) ontvangt het eerste exemplaar uit handen van auteur Ad van den Oord (Foto: Henk van de Rijke).

Passie

Veel lof was er voor de professionele en passende wijze waarop de presentatie werd gegeven, de filmdocu tot beeld is gekomen en het boek werd samengesteld.  ‘Een productie die lokaal amateurisme overtreft,’ aldus een van de aanwezigen. En bijvoorbeeld ook: ‘Het bloed, zweet en de tranen die het jullie gekost heeft hebben zich overduidelijk uitbetaald in een geweldig eindresultaat. Een blijvende herinnering en een waardig eerbetoon aan twee (of vijf) veel te korte levens.’ Het is haast onvoorstelbaar – zo concludeerde onze redactie tijdens de presentatie – dat zo’n onderzoek met film en boek tot stand is gekomen vanuit puur en alleen vrijwillige passie, samenwerking en volhardendheid.

Geslachtsdeel

De twee meisjes waar het verhaal mee begint, zijn de slachtoffertjes die in de oorlogsjaren in Oisterwijk zijn vermoord. Anno 2023 zijn er uit diepgaand onderzoek meer, vermoedelijk vijf slachtoffers ontdekt. ‘Vermoedelijk’, want de dader is niet voor alle daden veroordeeld. Destijds was er nog geen DNA-onderzoek, en vanwege het gebrek aan internet en digitale zoeksystemen waren niet alle details bij de verschillende opsporingsdiensten bekend. Anno 2023 is meer mogelijk in forensisch onderzoek, dan alleen het snuffelen aan een geslachtsdeel (jawel!). Het is ook niet uitgesloten dat het huidige onderzoeksteam niet alle daden heeft weten bloot te leggen die deze seriemoordenaar op zijn geweten heeft. Zeker mag gesteld worden, dat de man een spoor van geweld achter zich liet…

Na Tiliander, ook Omroep Brabant

De filmdocu Dossier de Kindervriend – van de makers van Oisterwijk in Beeld – was te zien in Tiliander, en wordt nu ook uitgezonden op Omroep Brabant. Zondag 18 juni om 10.55 uur, met herhaling om 15.20 uur. 19 juni zal de docu ook online te zien zijn.