uitgelicht

Gemeente Oisterwijk doet TikTok in de ban vanwege risico op spionage


Ambtenaren en collegeleden (burgemeester en wethouders) mogen geen TikTok gebruiken op gemeentelijke apparaten en ook op eigen apparaten wordt het ontraden als deze tevens voor hun werk worden gebruikt.

Het gemeentehuis van Oisterwijk (Foto: Joris van der Pijll)

Volgens de gemeente heeft de AIVD heeft sterke signalen dat installatie en gebruik van Tik Tok en soortgelijke apps spionage risico’s met zich mee brengt. Om deze reden adviseert BZK dringend om voor rijksambtenaren een verbod op het gebruik van Tik Tok en soortgelijke apps op te leggen. Het betreft apps uit landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland en/of Nederlandse belangen. Vorige week hebben de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) alsnog besloten dezelfde lijn te volgen. Als gemeentelijke organisatie volgt Gemeente Oisterwijk de landelijke Baseline Informatiebeveiliging voor Overheden en onderliggende adviezen vanuit deze formele instanties.

‘De Social Media applicatie Tik Tok staat al een langere periode maatschappelijk ter discussie. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft op basis van signalen vanuit de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) aangegeven dat er grote informatieveiligheid en privacy risico’s kleven aan het gebruik van applicaties (apps) uit landen met een offensief cyberprogramma gericht tegen Nederland.’ Het betreft meerdere apps, maar vanwege de grote naamsbekendheid en het veelvuldige gebruik noemt de gemeente TikTok als voornaamste.

Op toestellen in beheer van de gemeente worden de toepassingen centraal geblokkeerd. Waar dat (nog) niet kan is het gebruik verboden. Voor privé toestellen die zakelijk worden gebruikt wordt het gebruik van TikTok en soortgelijke apps dringend afgeraden. ook wordt in d organisatie onderzocht hoe zoveel mogelijk toestellen onder het centrale beheer kunnen komen, zodat centraal ongewenste apps kunnen worden geblokkeerd.