The Make

Concertserie Groeten uit Oisterwijk nu ook in Ketelhuis


GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk pakt in seizoen 2023/2024 uit met twee concertseries. Naast haar doorlopende concertreeks in Cultuurcentrum Tiliander start GUO vanaf september een serie in Het Ketelhuis. Dat maakt deel uit van het industrieel erfgoed van de voormalige Koninklijke Verenigde Lederfabrieken aan de Almystraat. Met deze uitbreiding herstelt GUO haar traditie van concertorganisatie in kleinschalige locaties waar artiesten en bezoekers op elkaars schoot kruipen.

Elke serie omvat zes concerten tussen september 2023 en mei 2024. Daarbovenop loopt ‘GRO(et)EN Uit Oisterwijk’ met unieke randactiviteiten verspreid over 2023. In dit muziekproject trekt GUO samen op met podiumpartner Wesp vzw die in haar Vlaamse Merodestreek een parallel programma organiseert onder de paraplu ‘Landschap Vol Muziek’. Beoogd doel is om verbindingen te maken tussen artiesten, bezoekers, muziek en natuurlijk, cultureel, religieus en industrieel erfgoed ter plaatse. Hiervoor geeft GUO componisten onder meer de opdracht om zich in hun muziek te laten inspireren door Oisterwijks erfgoed en natuur.

GUO in Tiliander en Ketelhuis

Het Britse Joe Broughton’s Conservatoire Folk Ensemble

GUO-concertserie 2023/2024 in Tiliander omvat concerten met het Vlaamse Laïs in uitgebreide bezetting (8 okt), Amerikaans duo Dayna Kurtz & Robert Mache (18 nov), Engels sextet Gryphon (10 dec), fado-muzikanten rond Portugese siso-writer Magda Mendes (25 feb), het Ierse trio rond Gaelic sean-nos zanger Lorcán Mac Mathúna (21 apr) en Joe Broughton’s Conservatoire Folk Ensemble, de Engelse mega-sensatie van jong muziektalent rond orkestleider Joe Broughton (26 mei) .

Vlaams trio Naragonia opent GUO’s nieuwe concertserie in Het Ketelhuis (3 sep), gevolgd door Canadese Leonard Cohen-vertolkster en siso-writer Sophia Ammann (29 okt), Ierse siso-writer John Blek met strijkensemble (28 jan), ‘Welshe Bruce Springsteen’ Martyn Joseph (10 mrt), Amerikaanse siso-writer Diana Jones met ambitieus ‘refugee-project’ (1 apr) en haar al even geëngageerde landgenoot Nathan Bell (20 mei).

‘GRO(et)EN Uit Oisterwijk’
In ‘GRO(et)EN Uit Oisterwijk’ voltrok zich op 12 feb al een rondleiding met gids door Oisterwijks stadshart langs locaties die herinneren aan de lokale Joodse gemeenschap in WOII, voorafgaand aan de aangrijpende uitvoering in het Jiddisch van Mikis Theodorakis’ ‘Mauthausen Liederencyclus’ door het quintet rond Joodse siso-writer Niki Jacobs. Afgelopen Tweede Pinksterdag wandelden natuurgids Frans Kapteijns en siso-writer Kathleen Willems met een ochtend- en middaggroep natuur- en muziekliefhebbers hun rondjes Galgeven.

Nog op de rol staan ‘Kasteelrondje Nemerlaer’ op 3 sep, een eigentijdse, rituele ommegang waarin multi-instrumentalist Toon van Mierlo met Vlaamse muziekvrienden en vertelster laten horen hoe kasteel- en natuurdomein Nemerlaer hen als ‘moderne poortwachters’ inspireert tot oorspronkelijke muziek en vertellingen. Dit rondje eindigt in kasteelsouterrain De Twaalf Trappisten voor een laatste noot met afzakkertje om zich vervolgens te verplaatsen naar het Ketelhuis voor het ‘slot’concert van Naragonia. Sluitstuk van dit vierluik is op 29 okt een rondleiding met gids over de Joodse Begraafplaats waar Sophia Ammann enkele van haar composities speelt als voorproevertje op haar aansluitende concert in Het Ketelhuis.

Op uitnodiging van GUO resideert zowel Toon als Sophia een tijdje in Oisterwijk om zich te laten inspireren door natuur en erfgoed ter plaatse. De oorspronkelijke composities die hieruit ontstaan gaan tijdens hun GUO-concerten op 3 sep en 29 okt in première. Behalve deze Oisterwijkse composities in opdracht van GUO resulteert het project in podcasts, filmdocu’s, foto’s en website www.landschapvolmuziek.com die gaandeweg het project aangroeit.

Meer info en tickets
Komend concertseizoen werkt GUO weer samen met vele partners, waaronder Cultuurcentrum Tiliander en Het Ketelhuis (concertseries), Hotel NEO KVL (etentjes en overnachtingen), Wesp vzw, Merode-kerkconcerten en -festival (project), De Nieuwsklok (GUO-pagina’s), AZC, COA en Contour/DeTwern (vrijwilligersproject asielzoekers), subsidiënten Gemeente Oisterwijk, Fonds Podiumkunsten NL, Stichting Jacques de Leeuw, Rabobank en Vlaams-Nederlands Huis deBuren/Grensverleggers. Verder kan GUO GUO niet zijn zonder vrijwilligers, van bestuurders in haar Stichting Podiumkunsten Oisterwijk tot hand- en spandienstverleners rondom de GUO-concertdagen zelf.

Check www.groetenuitoisterwijk.nl die rond 1 juni updates krijgt met uitgebreide info in woord, beeld en geluid en voor tickets voor alle GUO-concerten en randactiviteiten. Let op: voor zowel ‘Kasteelrondje Nemerlaer’ op 3 sep als rondleiding Joodse Begraafplaats op 29 okt kunnen zich slechts dertig belangstellenden aanmelden. GUO ziet je graag, maar reserveer tijdig, want VOL=OP! Om up to date te blijven van alle GUO-ins en -outs volstaat een mailtje naar groetenuitoisterwijk@home.nl. Je ontvangt dan de maandelijkse GUO MuziekMail gratis.