uitgelicht

Twee dagen cel voor bedreiging via social media


Er was ooit een tijd, een jaartje of 15 terug, dat een bedreiging op destijds Twitter door de politie niet meteen serieus werd genomen. De tijden zijn duidelijk veranderd. Een inwoner uit Oisterwijk werd opgepakt en  kreeg – zo valt te lezen bij het Brabants Dagblad – van de rechter twee dagen cel.

De 54-jarige Oisterwijker is nu goed bewust van het feit dat wat hij openbaar over D66 politicus Jan Paternotte heeft gezegd niet kan. Hij zegt aan de rechter toe een excuusbrief te schrijven, en komt er ondanks de uitspraak van de rechter nu met een sissers af. De straf van twee dagen cel is namelijk met aftrek van voorarrest; en die heeft hij al gehad. Ook werd hem 15 uur taakstraf toebedeeld, maar voorwaardelijk, dus als hij iets dergelijks niet meer doet vervalt ook die last.

De man had een tweet geplaatst ‘ooit zul je rekenschap moeten afleggen’ met een afbeelding van een galg. Iets wat volgens de rechter niet door de beugel kan. Er worden te vaak mensen bedreigd via internet. Heel iets anders dan op een verjaardagsfeestje je ongenoegen uiten, zoals de politie dat 15 jaar terug nog gelijk trok met een berichtje op Twitter. Het staat zwart op wit, en gaat het hele land, soms zelfs de wereld over.

De man heeft geen social media account meer, krijgt hulp en werkt aan zijn drankgebruik. Het moet bijdragen aan een beter leven.