ondernemers

Mega pijpleiding chemische stoffen door Oisterwijk en Haaren


Gasunie heeft het voornemen om in samenwerking met andere belanghebbende organisaties een aantal pijpleidingen aan te leggen van Rotterdam naar Limburg, dwars door grondgebied van Haaren en Oisterwijk.

De Delta Rhine Corridor loopt door Haaren en Oisterwijk (Bron: Gasunie)

Het betreft ondergrondse transportverbindingen voor energie en chemische grondstoffen tussen Rotterdam via Moerdijk naar Chemelot en via Venlo naar Nordrhein-Westfalen in Duitsland. Deze leidingen worden aangelegd in een strook grond die hiertoe door de Rijksoverheid is gereserveerd. ‘Nederland staat voor grote uitdagingen op het gebied van klimaat, economie, leveringszekerheid van energie, energieonafhankelijkheid van andere landen en het vervoer van gevaarlijke stoffen. Het Kabinet acht in dit verband een aantal nieuwe ondergrondse buisleidingen en gelijkstroomverbindingen nodig in Nederland en tussen Nederland en Duitsland,’ zo laat het Ministerie van economische Zaken en Klimaat weten.

Planning

Het plan zal vanaf het vierde kwartaal 2023 in voorbereiding gaan voor diverse procedures, ook in overleg met de gemeente, en verwacht in 2025 over te gaan tot vergunningaanvraag, waarna vanaf 2026 tot 2028 de uitvoering zal plaats vinden. Voor omwonenden en geïnteresseerden van dit plan, dat samengevat is onder de naam Delta Rhine Corridor, is er op 22 juni tussen 19.00 en 21.00 uur een informatie inloop. De locatie is ’t Plein in Udenhout. Ook kunt u terecht op de website van Gasunie (klik) met informatie en overige bijeenkomsten.

Risico

De brandweer helpt in februari 2020 bij het voorkomen van verspreiding van nafta, nadat bij Haaren een lek is ontstaan (Foto: Toby de Kort).

De hogedrukleidingen maken het mogelijk chemische stoffen te vervoeren zonder gebruik te maken van weg, trein of boot. Deze leidingen komen op dezelfde of nagenoeg dezelfde plek waar ook nu leidingen liggen (zie kaart). Normaal gesproken is dat zonder gevaar voor de omgeving, hoewel een risico nooit helemaal uit te sluiten is. Zeker niet als er bewust schade wordt veroorzaakt, zoals het geval toen een dief enkele jaren terug de stof nafta (een olieproduct) uit de leidingen heeft gehaald, en daardoor een lek ontstond. Er stroomde toen in Haaren dertig- tot veertigduizend liter nafta uit de door deze dief illegaal aangelegd aftappunt.