uitgelicht

Hoe kunnen cyberaanvallen voorkomen worden? *


Cybercriminelen worden steeds slimmer. Nu de digitalisering van onze samenleving toeneemt, wordt het voor hen ook steeds interessanter om zich nog meer te verdiepen in de online wereld. Hier valt immers veel te behalen. Denk alleen maar aan alle persoons- en bankgegevens die voor het oprapen liggen. Kwaadwillenden zouden zelfs inbreuk kunnen maken op medische dossiers en andere zeer persoonlijke informatie. Dit baart zorgen. Niet alleen bij de ‘gewone burger’, maar ook bij overheidsorganisaties. De Europese Unie is hier de afgelopen jaren ook erg druk mee geweest. Het liefst willen ze alle cyberaanvallen terugdringen. Helemaal voorkomen is onmogelijk, maar er zijn wel manieren waarop het risico verkleind kan worden.

Een website met ISO 27001 certificering


Onafhankelijke deskundige op het gebied van informatiebeveiliging www.digitrust.nl zien het aantal audits en certificaataanvragen toenemen. Dat is ook niet zo gek. ISO 27001 wordt namelijk wereldwijd als dé norm voor informatiebeveiliging gezien. Hiermee toont een website aan dat het op betrouwbare wijze omgaat met persoonlijke gegevens en informatie. De website is dusdanig beveiligd dat de kans op datalekken en cyberaanvallen erg klein is. Besef wel dat dit nooit geheel voorkomen kan worden. Een website met ISO 27001 certificering geeft wel wat meer vertrouwen.

Pas op met wat u online deelt…

Deel geen persoonsgegevens op een openbaar netwerk

Ben je aan het werk in een restaurant? En merk je dat ze een openbaar netwerk hebben, zodat je eenvoudig via het internet aan de slag kunt? Dan lijkt dit natuurlijk erg aantrekkelijk. Besef wel dat een openbaar netwerk ook veel risico’s oplevert. Deel in elk geval nooit belangrijke persoonsgegevens terwijl je je hierop bevindt. Open bijvoorbeeld nooit je mail en gebruik geen DigiD.

Zodra je inlogt op een openbaar netwerk, kan je laptop mogelijk getroffen worden door cybercriminelen. Het is voor hen heel gemakkelijk om inbreuk te maken op dit netwerk en daardoor toegang te krijgen tot alle gegevens die op dat moment gedeeld worden. Maak je dus toch van dit netwerk gebruik? Blijf dan enkel bij oppervlakkige dingen. Kijk bijvoorbeeld even snel het nieuws of check het weer, maar ga zeker geen belangrijke zaken via dit netwerk regelen.

Goed wachtwoordbeleid

Dit geldt zowel voor website-eigenaren als websitebezoekers. Het is belangrijk om een goed wachtwoordbeleid te hebben. Cybercriminelen liggen op de loer als er menselijke fouten worden gemaakt. Een zeer zwak wachtwoord kan grote gevolgen hebben. Wist je dat langere tijd het meest gebruikte wachtwoord gewoon ‘wachtwoord’ was? Of ‘123’? Dat kon toen ook nog gewoon. Inmiddels stellen de meeste websites wel eisen aan de wachtwoorden die worden gebruikt. Zo moet er minimaal één hoofdletter en een bijzonder leesteken in worden gezet.

Je zou eventueel van een wachtwoordmanager gebruik kunnen maken. Dit is een digitale kluis voor al jouw wachtwoorden. En dat is nodig. Want om doeltreffend en veilig te kunnen werken, is het belangrijk dat je voor elke site een nieuw en sterk wachtwoord verzint. Deze kun je natuurlijk onmogelijk allemaal onthouden, dus dan is het fijn als deze kluis het voor je doet. Meerdere sterke wachtwoorden maken het heel lastig voor hackers. Zelfs als ze één wachtwoord weten te ontrafelen, betekent dit niet dat ze direct tot alle websites toegang kunnen krijgen.

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer